Líbya: Mierový proces či vojenský zásah

Ozbrojené milície, bojovníci Islamského štátu (ISIS) a dve vlády. Tak vyzerá realita Líbye. Existuje táto krajina ešte ako štát? A je hrozba ISIS z Líbye pre Európu reálna?

15.04.2015 08:03
Líbya, Benghází Foto: ,
Obyvateľ mesta Bengázi na snímke z jesene 2014 uteká do bezpečia počas prestrelky medzi líbyjskou armádou a islamskými radikálmi. Zaznievajú názory, že Islamský štát predstavuje priame ohrozenie Európy.
debata (26)

Dá sa povedať, že teroristov delí od Európskej únie len asi 360 kilometrov po mori. To je vzdialenosť medzi líbyjským Tripolisom a Maltou. A na taliansku Sicíliu je to už iba ďalších 120 kilometrov.

Pred niekoľkými týždňami vyhlásil francúzsky premiér Manuel Valls, že džihádisti v Líbyi predstavujú priame ohrozenie Európy.

"Hrozba ISIS však zatiaľ zostáva v rovine mediálnej kampane,“ myslí si analytik Gabriele Iacovino z rímskeho Centra pre medzinárodné štúdie. "Nie sú tu náznaky, toho, že ISIS v Líbyi by sa zameriaval na Európu. Keď sa však situácia v krajine bude ďalej zhoršovať, môže to viesť k posilneniu Islamského štátu. V prípade, že bude Líbya bezpečným útočiskom pre džihádistické skupiny, by mohlo dôjsť k tomu, že ISIS sa stane vážnou hroznou pre Európu a Taliansko,“ uviedol Iacovino pre Pravdu.

Líbya sa stala začarovaným kruhom. Arabská jar v roku 2011 viedla k revolúcii proti diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu. Ten povstanie takmer utopil v krvi, ale všetko zmenil zásah Západu pod vedením NATO. Kaddáfího popravili, krajina, ktorej diktátor desaťročia vládol, však doplatila na neexistenciu inštitúcií. Na povrch vyplávali kmeňové rozbroje a medzinárodné spoločenstvo sa do značnej miery len prizeralo, ako sa Líbya rúti smerom k chaosu a anarchii. A do toho ešte vstúpil nárast Islamského štátu, ktorý sa prihlásil k najnovším útokom na marockú a juhokórejskú ambasádu v Tripolise.

"Čo s tým? Líbya je na programe dňa a viem si predstaviť, že vo vojenských hlavných stanoch a v tajných službách sa pracuje na rôznych scenároch. Neochota do niečoho sa pustiť je však zjavná, lebo nikto nechce nové dobrodružstvo s nejasným výsledkom,“ reaguje Edwin Bakker, riaditeľ Centra pre terorizmus a protiterorizmus v Haagu.

Podľa odborníka európske štáty zdôrazňujú, že je potrebné s Líbyou niečo urobiť. "Bola by to však Západom koordinovaná intervencia? Egypťania aj iní zasiahli ISIS v Líbyi. Existujú však obavy, že situácia by sa mohla vymknúť z rúk. Okrem toho intervencia by si vyžadovala viac ako len niekoľko leteckých úderov, akciu špeciálnych jednotiek či útok bezpilotných lietadiel,“ pripomína Bakker.

Určitou nádejou tak stále zostáva pokojné vyriešenie konfliktu v Líbyi, ktoré sa snaží sprostredkovať OSN. Ďalšie kolo rokovaní medzi znepriatelenými stranami sa začalo v pondelok v Alžírsku.

"Medzinárodné uznávaná líbyjská vláda je momentálne v Tobruku pod vedením Abduláha al-Tháního. Tripolis ovláda druhá vláda na čele s Umarom al-Hásím, ktorú podporujú milície z Misuráty. Ozbrojenci zo Zintanu zase pomáhajú Tobruku. Najväčšou islamistickou skupinou je Ansar al-Šaríja v Benghází a sily ISIS sú v Derne,“ vysvetľuje komplikovanú situáciu v Líbyi taliansky expert na krajinu Lorenzo Nannetti.

A tým sa výpočet hráčov nekončí. "Na juhu sú zase kmene Tuaregov a Tubuov, ktoré si viac-menej robia, čo sa im zachce a kontrolujú pašerácky obchod. Krajina je rozdelená na niekoľko mocenských centier. Tie si vzájomne konkurujú,“ uviedol pre Pravdu Nannetti. Odborník na Líbyu Paul Sullivan z Georgetownskej univerzity vidí situáciu veľmi čierno. "Hovoríme o zlyhávajúcom štáte. Líbya sa už rozpadla. Pravdepodobne sa rozdelí na oblasti, ktoré budú ovládať miestni bosovia. Alebo si časť krajiny vezmú pod protektorát susedné štáty,“ myslí si Sullivan.

Ďalší experti však v mierových rokovaniach vidia trocha nádeje. "Nepovedal by som, že Líbya už prestala existovať. Stále vidíme, že jednotlivé frakcie v istých veciach spolupracujú a prejavujú spoločnú zodpovednosť,“ povedal Bakker.

"Ak by sa hlavné skupiny v Tripolise a Tobruku, ktoré predstavujú dve vlády, dohodli, tak by spoločne, možno s európskou pomocou, dokázali poraziť džihádistov. A mohli by rokovať aj s kmeňmi na juhu,“ tvrdí Nannetti. "Momentálne však rozdiely pretrvávajú, a preto sa islamistickým skupinám darí. Problémom je aj to, že do diania v Líbyi zasahujú vonkajšie sily. Tobruckú vládu podporujú Egypt a Spojené arabské emiráty. Tripolis zase Turecko a Katar. Širšie regionálne napätie je teda tiež zdrojom konfliktu v Líbyi,“ pripomína expert.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Islamský štát