Rusko-iránsky barter kole oči

Pondelkové rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina zrušiť zákaz dodávky systému protivzdušnej obrany S-300 Iránu vyvolalo rozporuplné reakcie. V prvom rade v USA a v Izraeli.

15.04.2015 10:10
Rusko, raketový protilietadlový systém S-300 Foto:
Ruský raketový protilietadlový systém S-300 dlhého doletu je určený na obranu strategických cieľov alebo zoskupení vojsk pred taktickými, operačne taktickými riadenými strelami a bojovými lietadlami.
debata (68)

A tak len čo Putin podpísal prezidentský dekrét, šéf diplomacie USA John Kerry zatelefonoval ruskému rezortnému kolegovi Sergejovi Lavrovovi. Rovnako ako EÚ aj on tlmočil Moskve nesúhlas a obavy z ruského rozhodnutia, ktoré mnohých prekvapilo.

„Moskva a Teherán realizujú barter – ropu za tovar,“ potvrdil rovnaký dôvod, ako uviedlo ruské ministerstvo zahraničia, aj Dmitrij Peskov, hovorca Putina. Kritici zrušenia zákazu dodávky systému S-300 však apelujú na „jednotu“.

„Moskva môže ohroziť plány týkajúce sa zrušenia sankcií voči Iránu v rámci konečnej dohody o jeho jadrovom programe,“ reagoval napríklad hovorca Bieleho domu Josh Earnest s tým, že „jednota a súčinnosť s krajinami, ako je Rusko, sú zásadné pre úspech rokovaní“. Ich výsledok sa očakáva koncom júna. Ibaže podľa viacerých pozorovateľov Moskva pozerá oveľa ďalej za časový horizont.

Odpoveď Lavrova, podľa ktorého „S-300 je čisto obranná zbraň, ktorá neohrozuje žiadnu krajinu v oblasti vrátane Izraela“, obavy kritikov nerozptýlila. A to napriek tomu, že podľa odborníkov samotná realizácia dodávky systému prichádza do úvahy najskôr o jeden a pol roka. Pre BBC to potvrdil aj Konstantin Makijenko zo Strediska strategických analýz a technológií.

Bude to chcieť čas už aj preto, lebo nešlo o pozastavenie rusko-iránskej dohody za 800 miliónov dolárov ešte z roku 2007, ale o jej úplné zrušenie na základe štvrtej „várky“ protiránskych sankcií vyhlásených BR OSN v roku 2010. „A tak nová dohoda s Teheránom nebude tak skoro,“ upozornil aj Makijenko. Teherán ale ráta, že systém S-300 získa už do konca roku 2015. Tak to aspoň informoval šéf iránskej diplomacie citovaný agentúrou IRNA. Prečo sa ale Moskva tak ponáhľa, kladú si otázku mnohí. Odpovedí sa podľa viacerých politológov ponúka niekoľko.

„Popri ekonomickom efekte je hlavným dôvodom rýchleho konania Moskvy práve reálne sa črtajúca dohoda s Iránom o jeho jadrovom programe,“ myslí si napríklad politológ Saíd Halmurzoev, citovaný portálom Utro. Ako zdôraznil, dokument v mnohom avizuje zmeny postojov Západu a hlavne USA k Blízkemu východu.

"Washington sa bude pokúšať získať Irán ako spojenca a partnera. Mal by tak tvoriť protiváhu Saudskej Arábii, s ktorou majú USA naštrbené vzťahy pre pokles cien ropy, ale aj pre mnohé problémy súvisiace s geopolitikou,“ špekuluje Halmurzoev. Podľa neho, ak sa Teherán zblíži s Washingtonom, tak do Iránu zamieria nielen americké firmy špecializujúce sa na rôzne oblasti. A to by podľa politológa bol úder pre ruské záujmy na iránskom trhu vrátane dodávok zbraní. V čase narastajúceho napätia medzi Teheránom a Rijádom a rastúcej eskalácie konfliktu v Jemene.

„Západ chápe Moskvou zrušený zákaz dodávky systému protivzdušnej obrany S-300 Iránu ako krok operatívnejšieho konkurenta, a preto reaguje na rozhodnutie Putina kriticky,“ citujú noviny Nezavisimaja gazeta politológa Radžába Safarova z Ústavu štúdií moderného Iránu. Podľa jeho slov Putin koná v predstihu a v prípade pravdepodobného odvolania protiiránskych sankcií sa Rusku otvárajú okrem rozbehnutej spolupráce v jadrovej energetike aj možnosti obrovských dodávok zbraní, o čom snívajú aj západné firmy s vidinou miliardových príjmov.

Protilietadlový systém S-300 ====== 

Ruský raketový protilietadlový systém S-300 (v kóde NATO SA-10 Grumble, SA-12 Giant/Gladiator, SA-20 Gargoyle) dlhého doletu je určený na obranu strategických cieľov alebo zoskupení vojsk pred taktickými, operačne taktickými riadenými strelami a bojovými lietadlami. Je schopný konať v každom počasí, ako aj počas intenzívneho rádioelektronického rušenia. Od roku 1979 systém vyrába firma Almaz. Jeho vývojové modifikácie sú:  S-300P,  S-300PS, S-300PM, S-300PMU 2, S-300F a S-300V. Obsluhu systému tvorí: veliteľské vozidlo, rádiolokátor celookruhového vyhľadávania, rádiolokátor sektorového vyhľadávania, odpaľovacie vozidlo a nabíjacie vozidlo. Celkovo 15 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #protivzdušná obrana