Európou prejde ruská autokolóna i Noční vlci, Poliaci im robia problém

Ruskí organizátori vojenskej automobilovej kolóny Cestami slávy, ktorá má v sobotu vyjsť z Moskvy a bude pokračovať cez Bielorusko a Poľsko do nemeckého mesta Torgau, sa sťažovali na provokáciu poľských „extrémistov“.

15.04.2015 13:03
Rusko, motorkári Foto:
Noční vlci podľa ruských médií chcú cestovať do Berlína cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Bavorsko a Česko.
debata (624)

Akcia je súčasťou osláv 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým wehrmachtom v druhej svetovej vojne. Podobne aj motoristický gang Noční vlci, ktorý je známy svojimi veľkými sympatiami voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi, chce prejsť Európou. Cieľom bude Berlín, kde chcú položiť kvety na pamätník sovietskych vojakov.

Kolóna štyridsiatich vojenských automobilov a historických vozidiel má prejsť cez Smolensk, Minsk a Varšavu. Cesta, ktorú už údajne poľské a nemecké úrady povolili, vyvrcholí v Torgau, kde sa na konci vojny stretli spojenecké armády Sovietskeho zväzu a Spojených štátov.

Podľa organizátorov akcie Sergeja Klimova z ruskej polovojenskej organizácie DOSAAF, obdoby bývalého československého Svazarmu, pri organizovaní trasy vznikli problémy. „Keď sme si prezerali terén, poľskí extrémisti robili problémy,“ povedal na tlačovej konferencii Klimov bez ďalších podrobností. Veľké množstvo poľských organizácií podľa neho však majú voči celej akcii veľké sympatie, mnohé sa podľa slov Klimova do nej aj zapoja.

V Poľsku sa v týchto dňoch diskutuje o podobnej akcii ruských motorkárov z organizácie Noční vlci, ktorá je veľkým sympatizantom prezidenta Vladimira Putina a ktorú mnohí označujú za nacionalistickú a násilnícku. Noční vlci podľa ruských médií chcú cestovať do Berlína cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Bavorsko a Česko. Poľské úrady však o povolení ich prejazdu doteraz nerozhodli.

624 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenský konvoj #Cesta slávy