Rusov dráždi hriešny tanec žiačok

Včielky zo školských lavíc vrteli zadočkami tak vyzývavo, že ich učiteľky môžu skončiť na lavici obžalovaných. Od troch do desiatich rokov väzenia hrozí prevádzkovateľom tanečnej školy z ruského Orenburgu, ak budú obvinení z ohrozovania mravnej výchovy mládeže a z nedbanlivosti.

16.04.2015 07:58
včielky, tanečná škola Foto:
Tanečné predstavenie školáčok z Orenburgu vyvolalo v Rusku škandál celoštátnych rozmerov. Potriasaním zadočkov dievčat v úbore včielok sa dokonca zaoberajú vyšetrovatelia. Snímka má zhoršenú kvalitu, pretože je zhotovená z amatérskeho videa.
debata (88)

Podozrenie z porušenia týchto dvoch paragrafov Trestného zákonníka už preveruje Vyšetrovací výbor, čo je ruská obdoba FBI. „V samotnom tanci neplnoletých sú zjavné príznaky skutkovej podstaty trestného činu,“ povedala agentúre Interfax hovorkyňa vyšetrovateľov Angelika Linkovová.

O čo ide, to si každý môže sám pozrieť na internete. Škandálne video na YouTube od nedele videlo už desať miliónov záujemcov. V dvojminútovom zázname z januárového absolventského vystúpenia 16– až 18-ročné dievčatá vo včelích kostýmoch „obletujú“ Macka Pú. Robia pritom dráždivé pohyby, známe z moderných tanečných štýlov twerking či booty dance.

Rusku, ktoré sa rázne odvracia od uvoľnenej morálky Západu a smeruje ku konzervatívnym národným a pravoslávnym tradíciám, erotický náboj tancujúcich tínedžeriek vyrazil dych. Kultúrny dom, kde mala tanečná škola prenajaté priestory, jej na odporúčanie orenburskej radnice vypovedal zmluvu. Všetky kurzy boli okamžite zrušené. Úrady nariadili previerku aj ostatných tanečných škôl, či náhodou tiež nekazia mládež nácvikom nemravných choreografií.

Riaditeľka zavretej tanečnej školy Kredo Viktoria Jakovlenkovová zodpovednosť za ohrozovanie mravnej výchovy zverenkýň odmieta. „Mnohé dievčatá sú plnoleté a tie, ktoré ešte nemajú 18 rokov, sa do kurzu zapísali so súhlasom rodičov. Ich mamy a otcovia prišli aj na absolventské vystúpenie a nik z nich sa nesťažoval,“ povedala pre portál LifeNews.ru. Jakovlenkovová označila za absurdné aj úvahy niektorých médií, že išlo o úmyselnú svätokrádež pred oslavami 70. výročia víťazstva nad nacizmom, keď „mladé nemravnice“ vystupovali v oranžovo-čiernych dresoch, čiže vo farbách georgievovskej stuhy, symbolu Veľkej vlasteneckej vojny. „Na kostýmy včielok sme nezohnali žltú látku, preto sme použili oranžovú,“ vysvetlila.

Orenburský starosta Jevgenij Arapov vyzval rodičov i pedagógov na posilnenie výchovy mládeže k vlastenectvu a tradičnej morálke. „Máme slušné folklórne tance – tie sa treba učiť,“ napísal na svojej webovej stránke „Žijeme v tejto krajine a mali by sme tancovať naše národné tance,“ dodal.

Do kampane sa zapojil aj splnomocnenec Kremľa pre práva detí Pavel Astachov. „Oceniť takéto ‚umenie‘ je právne zložité, ale mravne nevyhnutné. Je to obscénne a urážlivé,“ vyhlásil. „Netreba sa však púšťať do honu na čarodejnice a zatvoriť všetky tanečné školy pre mládež,“ napísal na Twitteri.

V rozruchu, aký tento vcelku banálny prípad vyvolal, vidia viacerí ruskí liberáli príznak zasahovania úradov nielen do kultúrneho diania, ale aj do osobného života občanov. Tento proces podľa publicistu Arťjoma Krečetnikova trvá od roku 2012 a ustavične silnie. „Pod rúškom náboženstva, morálky a vlastenectva dochádza v poslednom období v Rusku k masovému útoku na kultúrnu i osobnú slobodu,“ poznamenal pre BBC.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #tanečná škola #Orenburg