Konflikt v Jemene: Smerujú Saudi a Irán do vojny?

Saudská Arábia tvrdí, že nie je vo vojne s Iránom. Neznamená to však, že s ním nebojuje. Saudská Arábia zasiahla do konfliktu v susednom Jemene. Intervencia len ukazuje, že skutočná či domnelá rivalita šiitského Teheránu a sunnitského Rijádu na Blízkom východe môže prerásť do otvorenejšej vojny. Aj keby si to obe strany neželali.

16.04.2015 14:00
Jemen, prisťahovalci, demonštrácia Foto:
Prisťahovalci z Jemenu spolu s Iráncami demonštrujú v Teheráne pred veľvyslanectvom Saudskej Arábie proti jej vojenskej intervencii v krajine na Arabskom polostrove. Letecké sily Rijádu bombardujú pozície jemenských šiitov.
debata (5)

„V Jemene nie sme vo vojne s Iránom,“ vyhlásil počas víkendu saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Saud al-Fajsal. Zároveň však diplomat podčiarkol, že je to práve Teherán, kto spôsobuje problémy a podporuje šiitských rebelov húsíov.

„Irán sa nestará o Jemen, nepočuli sme o žiadnej úlohe, ktorú by zohrával v Jemene, keď bola krajina v rozvojovej fáze,“ citoval denník Wall Street Journal al-Fajsala. „Iránsky hlas bolo počuť, len odkedy sa v Jemene objavili problémy a začal sa miešať do jemenských rozhodnutí,“ tvrdí šéf diplomacie Saudskej Arábie.

Ajatolláh: Nezvíťazia

„Saudov určite čaká porážka a vôbec sa im nepodarí zvíťaziť,“ uviedol, naopak, na sociálnej sieti Twitter najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Chameneí. Zásah arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie prirovnal ku genocíde.

Rijád sa však podľa viacerých expertov príliš fixuje na rivalitu s Teheránom. „Nesúhlasím s názorom, že by bol Irán zásadným spôsobom zapojený do diania v Jemene. A prakticky o tom neexistujú ani reálne dôkazy,“ uviedol pre Pravdu Paul Aarts, autor knihy Saudská Arábia na vážkach.

„Uvedomujem si však, že je to dominantný pohľad. Skutočnosťou sa tak môže stať nakoniec to, čo za skutočnosť považujeme. Postupne akoby sa naplnilo toto proroctvo, keď húsíovia žiadajú o pomoc Teherán. A dá sa tiež povedať, že ide o boj o regionálnu nadvládu. Rijád sa bojí, že v ňom prehráva. Najmä po dohode o iránskom jadrovom programe,“ uviedol expert z Amsterdamskej univerzity.

Rozšírenie konfliktu

Podľa Erwina van Veena z holandského inštitútu Clingendael je znepokojujúce, že Saudská Arábia a štáty Perzského zálivu vykresľujú dianie v Jemene cez sektársku krízu. „Preháňajú, keď hovoria o spojení húsíov a Iránu,“ myslí si expert na výskum konfliktov.

Van Veen pripomína, že boje už vidíme aj na saudskoarabsko-jemenskej hranici. „Mohlo by to viesť k rozšíreniu konfliktu a pozemnej invázii,“ hovorí expert. Irán však tiež hrá svoju hru a určite využije každú možnosť, ktorú by mu ponúkli problémy Saudskej Arábie.

„Pre Teherán nemá Jemen až taký strategický význam. Húsíovia len nedávno začali žiadať o pomoc Irán. Sektárske delenie preto môže ďalej zvyšovať napätie v moslimskom svete. Pre Irán to bude príležitosť, ako ďalej vystupovať proti Saudskej Arábii. Veľa tým nestratí. Najmä v situácii, keď sa iránske vzťahy s USA riešia na viacerých strategických úrovniach v súvislosti s rozhovormi o jadrovom programe, s Irakom či so Sýriou,“ tvrdí van Veen.

Konflikt v Jemene tak do istej miery získava aj globálny nádych. Na jednej strane Amerika rokuje s Iránom o jadrovom programe a Washington a Teherán sú neformálni spojenci v Iraku v boji s Islamským štátom.

Na druhej strane podľa Wall Street Journal majú americké námorné patroly zabezpečiť, aby sa do Jemenu nedostali iránske zbrane. USA tiež pomáhajú Saudskej Arábii a jej spojencom so spravodajskými informáciami o pohybe húsíov. A Bezpečnostná rada OSN v utorok odsúhlasila embargo na dodávku zbraní húsíom a ich spojencom.

Rijád už signalizoval, že zásah proti šiitským rebelom môže trvať aj niekoľko mesiacov. „Vyrieši to konflikt? Ťažko,“ myslí si Aarts. „Je ťažko predstaviteľné, že by bolo možné poraziť alianciu húsíov a bývalého prezidenta Sáliha bez vyslania pozemných jednotiek. Lenže pre Saudskú Arábiu a Egypt, ak sa pridá, by to mohol byť ich Vietnam,“ hovorí expert.

„Jemen bol miestom frustrácie pre zahraničné sily mnohokrát v dejinách,“ zdôraznil expert na históriu Blízkeho východu Sean Foley. „Turci si stále spievajú balady o vojakoch, ktorí padli v Jemene počas prvej svetovej vojny. Egypt tam utrpel katastrofálne straty v 60. rokoch minulého storočia. Bolo to také strašné, že mnoho historikov sa pýta, či by sa Jemen nemal nazývať egyptským Vietnamom. Alebo či by USA nemali o svojej skúsenosti vo Vietname hovoriť ako o americkom Jemene,“ uviedol pre Pravdu odborník zo Štátnej univerzity v strednom Tennessee.

Arabská koalícia

Ako sa chce svojmu Vietnamu Saudská Arábia vyhnúť? Jednou možnosťou je koalícia arabských štátov, akési blízkovýchodné NATO. Túto myšlienku oznámila Liga arabských štátov v marci. „Krajiny prekonali svoje nezhody. Prinútil ich k tomu úspech Islamského štátu, Irán využívajúci svojich spojencov v regióne, ako aj pocit, že USA strácajú záujem o oblasť,“ vysvetľuje Jean-Marck Rickli, bezpečnostný expert z Národnej obrannej akadémie v Katare.

Podľa odborníka neboli ešte nikdy také dobré podmienky na vytvorenie spoločných ozbrojených síl arabských štátov. „Otázkou je však problém dôvery. Uvidíme, ako dlho vydrží. Arabské ozbrojené sily okrem toho vôbec nie sú zvyknuté spolupracovať, čo je kľúčové, ak majú vzniknúť spoločné jednotky. Budú preto potrebné obrovské investície do spoločných štandardov, princípov a doktríny,“ hovorí Rickli.

Expert predpokladá, že bez líderstva Saudskej Arábie a Egypta sa nič nepohne a po vyhláseniach musia prísť na rad konkrétne činy. „Keby však projekt predsa len uspel, bol by to silný signál pre Teherán, že arabské sunnitské štáty sú schopné spolupracovať. Irán by tak čelil jednotnej koalícii,“ poznamenal pre Pravdu Rickli.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #vojna #Jemen #Saudská Arábia