Zomrel Gross. Expremiér, ktorý ľutoval, že sklamal národ

Stanislav Gross vyzeral ako večný chlapec s usmiatou tvárou. Ešte aj jeho hlas pôsobil chlapčensky. Vlastne nečudo. Veď keď sa ocitol na vrchole moci, mal len 35 rokov. Gross, niekdajší najmladší premiér v českých dejinách, zomrel vo veku 45 rokov.

16.04.2015 10:19 , aktualizované: 18:46
Stanislav Gross Foto: ,
Stanislav Gross na archívnej snímke z roku 2009. Po odchode z politiky sa ospravedlnil voličom,
debata (27)

Keď skončil dopravnú priemyslovku, chystal sa živiť ako rušňovodič. Pád komunizmu mu vytvoril výhybku a on ju využil – presmeroval sa zo železnice na politickú koľajnicu. Po návrate z vojenčiny sa zapojil do obnovenej sociálnej demokracie a stal sa šéfom jej mládežníckej organizácie.

Ďalších štrnásť rokov iba stúpal, až sa posadil do kresla predsedu vlády. Nevydržal v ňom však ani jeden rok. Politické väzy mu zlomila kúpa luxusného bytu v Prahe. Tvrdenie, že peniaze získal formou pôžičky od nemajetného príbuzného, stálo na vode. Gross bol nútený podať demisiu.

Lepšie ako krištáľ

Grossovi sa svojho času hovorilo, že je korunný princ sociálnej demokracie, ktorého nezaťažuje minulosť. Príjemný mladý politik, o ktorom sa zdalo, že pravdivo mieni slogan na predvolebných plagátoch, že to myslí úprimne.

Lenže aféra s bytom ukázala dospelého usmievavého chlapca ako muža, čo má špinu za ušami. Pôvod peňazí nedokázal uspokojivo vysvetliť: „Najprv povedal, že si požičal 1,2 milióna českých korún od strýka. Neskôr sa ukázalo, že dotyčný nemal také financie a údajne si požičal 900-tisíc od známeho,“ pripomenula Česká televízia. Napriek podozreniu vtedajší premiér vyhlasoval, že pôvod jeho majetku je „krištáľovejší ako krištáľ“.

V pražských kuloároch sa šuškalo, že Gross sa dostal pod silný vplyv manželky Šárky. Bufetárka z parlamentu bola v poradí jeho druhá žena. (Prvé manželstvo nevydržalo dlho, skrachovalo po šiestich mesiacoch; Gross neskôr poznamenal, že sa vtedy oženil z mladíckej nerozvážnosti.)

Je možné, že Šárka Grossová od svojho muža vyžadovala, aby rodine zabezpečil luxusný životný štýl a on jej za každú cenu chcel vyjsť v ústrety. Aj za cenu, že vypláva na povrch skutočnosť, že nemal šancu nasporiť si 2,4 milióna českých korún ako zálohu na byt, na ktorý si zobral ešte hypotéku.

Zarobil na akciách

Po odchode Grossa z politiky vysvitlo, že o jeho čistých rukách sa dá dvojnásobne pochybovať. Roku 2007 si požičal 20 miliónov českých korún, aby nakúpil akcie jednej z najväčších českých firiem obchodujúcich s elektrinou. Podiely si ponechal iba pol roka, potom ich oveľa drahšie predal. Zrazu mal na účte v banke 100 miliónov. Z časti zisku kúpil byt na Floride.

Polícia preverovala Grossovo zbohatnutie, ale prípad odložila. Nenašla dôkazy použiteľné na súde o tom, že došlo k praniu špinavých peňazí. Gross si mohol nerušene užívať desiatky miliónov korún a bez ohľadu na ne zvlášť sa tešiť z úspechov dvoch talentovaných dcér. Denisa, staršia z nich, ktorá má 17 rokov, je už trojnásobná majsterka sveta v stepe. Natálie, ktorá je od nej o 6 rokov mladšia, hrá v muzikáloch.

Kto ju počul spievať, musí súhlasiť, že na umeleckú kariéru nepotrebovala nijakú protekciu. „Rodičia v hľadisku niekedy plačú, keď spievam smutné pesničky,“ zdôverila sa 12-ročná Natálie pred necelými dvomi mesiacmi v časopise Magazín DNES.

Zákerná choroba

Mladšia z dcér hovorila vtedy, keď otec začal vynechávať jej predstavenia. Jeho choroba postúpila tak ďaleko, že bol paralyzovaný. Amyotrofická laterálna skleróza, pri ktorej odumierajú nervové bunky, ho nakoniec priviedla k smrti.

Nevyliečiteľne chorý a vedomý si neodvratného osudu začal nachádzať útechu v Biblii. Rozviazal sa mu jazyk, oľutoval svoje politické hriechy. „Dnes s odstupom si myslím, že som bol na jednej strane dobrý minister vnútra a na opačnej strane si myslím, že som nebol dobrý predseda vlády,“ povedal vlani v dokumente s názvom Expremiéri pre Českú televíziu.

Zároveň sa voličom ospravedlnil, že sklamal ich nádeje. „Za toto gesto si Gross zaslúži ocenenie a tichú úctu,“ napísal komentátor Petr Fischer na portáli IHNED.

Politická kariéra Stanislava Grossa

  • 1989: Po páde komunizmu vstupuje vo veku 20 rokov do obnovenej sociálnej demokracie.
  • 1992: Je zvolený za člena Českej národnej rady (po zániku Československa sa zmenila sa Poslaneckú snemovňu).
  • 1995: Napriek tomu, že ani zďaleka nemá 30 rokov, stáva sa šéfom poslaneckého klubu sociálnych demokratov.
  • 2000: Obsadzuje kreslo ministra vnútra vo vláde Miloša Zemana a udrží si ho po tom, keď v roku 2002 Vladimír Špidla preberá funkciu premiéra.
  • 2004: Po demisii Špidlu sa ako 35-ročný zapisuje do českej histórie ako najmladší predseda vlády. Zároveň je poverený viesť sociálnu demokraciu.
  • 2005: Víťazí vo voľbe šéfa strany. Má 291 hlasov delegátov zjazdu (za jeho vyzývateľa Zdeňka Škromacha je 203 účastníkov).
  • 2005: Objavuje sa škandál. Noviny Mladá fronta DNES odhaľujú nejasné financovanie Grossovho bytu za 4,2 milióna českých korún (Kč). Týždenník Respekt informuje o manželkinej podozrivej kúpe domu za 5,9 milióna Kč. Pôvod peňazí na nehnuteľnosti ani jeden z nich nedokáže dôveryhodne vysvetliť. Aféra s bytom vedie k pádu predsedu vlády.
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #Stanislav Gross