Vojna v Sýrii si za štyri roky vyžiadala 220 000 obetí

Sýrska vojna si vyžiadala od jari 2011 už 220 000 obetí. Oznámili to vo štvrtok sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z exilu.

16.04.2015 14:29
debata (1)

OSN prestala vlastnú bilanciu obetí vydávať, pretože nemá v Sýrii dostatočné zastúpenie, aby mohla informácie overiť.

„Od marca 2011 sme napočítali 222 271 mŕtvych,“ povedal vo štvrtok zástupca ochrancov ľudských práv Rami Abdar Rahmán. Medzi obeťami je podľa neho 67 000 civilistov a z nich viac ako 11 000 boli deti. Ďalej je medzi mŕtvymi 68 000 členov opozície a to ako zo Sýrie, tak z cudziny. Sýrska armáda má skoro 40 000 mŕtvych a zahynulo tiež 35 000 bojovníkov zo spojeneckých milícií. Ďalej si konflikt vyžiadal mŕtvych medzi bojovníkmi libanonského Hizballáhu a šiitov z cudziny.

Ochrancovia ľudských práv registrujú 20 000 nezvestných osôb, o ktorých sa nič nevie. V Sýrii bojujú tiež radikáli z organizácie Islamský štát, ku ktorým sa pripojilo niekoľko tisíc cudzincov. Podľa austrálskych zdrojov prišiel v boji v radoch IS o život Austrálčan Sharky Jama, ktorý v Melbourne začal sľubnú kariéru modela. Rodičia boli o synovej smrti informovaní telefonicky a sú v šoku.

Jama vraj odišiel z Austrálie ešte s ďalším Austrálčanom somálskeho pôvodu Yusufom Yusufom vlani v auguste. Rodičia dostali správu, že je v irackej Fallúdži, netušili, že sa pripojil k IS. O život vraj prišiel počas bojov v Sýrii.

Austrálsky premiér Tony Abbott vydal vo štvrtok k Jamaovej smrti vyhlásení a uviedol v ňom: „Pre tých, ktorí uvažujú o tom, že sa pripoja k tým teroristickým skupinám, mám jednoduchý odkaz: Nerobte to. Ide tam o kult smrti. Nejde o vieru, len o smrť a bude to pravdepodobne smrť vaša, nie niekoho iného“.

K IS sa podľa odhadov pripojilo až 250 Austrálčanov. Austrálska vláda v snahe odradiť Austrálčanov pripájať sa k IS začiatkom marca rozhodla, že až na výnimky ako je návšteva rodiny, je trestné odchádzať na území kontrolovanej IS v okolí Mosulu. Osoby, ktoré sa tým nebudú riadiť, zákon umožňuje potrestať až desiatimi rokmi väzenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Sýria #vojna