Lajčák: Na dezinformácie ponúknime pravdu

"Pozícia Slovenska je, že nechceme, aby v kyberpriestore prevážili reštriktívne opatrenia. Ani vo vzťahu k slobode, ani vo vzťahu k bezpečnosti,“ povedal pre Pravdu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. V holandskom Haagu sa zúčastnil na Globálnej konferencii o kyberpriestore.

17.04.2015 07:44
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák zdôrazňuje, že Slovensko nechce, aby v kyberpriestore prevážili reštriktívne opatrenia.
debata (134)

Kyberpriestor má byť jednou z priorít holandského predsedníctva Európskej únie, po ktorom od 1. júla 2016 nasleduje polročné slovenské predsedníctvo. Ide teda o úzku spoluprácu. Nakoľko bude táto téma prioritou slovenského predsedníctva?
Už sme identifikovali šesť oblastí, ktoré budú predstavovať základ pre tri konkrétne témy nášho predsedníctva. Jednou je z nich je digitálna ekonomika. Kybernetická bezpečnosť je jej súčasťou. Som si istý, že s Holanďanmi sa dohodneme. Je to téma, ktorej je potrebné trvalo venovať pozornosť. V nedeľu sa stretnem v Luxemburgu s ministrami zahraničných vecí Holandska a Malty (ide o predsednícke trio EÚ, ktoré vedie úniu od 1. januára 2016 do 30. júna 2017, pozn. red.) Budeme diskutovať o programe nášho predsedníctva. Myslím, že sa posunieme trochu ďalej.

V prejave ste povedali, že kybernetický priestor nie je až taký odlišný od skutočného sveta. Prečo si to myslíte?
Odvolal by som sa na jedného z účastníkov konferencie, ktorý šiel ešte ďalej. Ja som povedal, že tieto dva svety nie sú také odlišné. On vyhlásil, že neexistujú dva svety. Na jednej strane reálny a na druhej strane kybernetický. Kyberpriestor je súčasťou nášho reálneho sveta. Ťažko nájdete oblasť spoločnosti, ktorú by neovplyvnil internet a digitálne technológie. Musíme sa prestať pozerať na virtuálny svet ako na niečo čudné, cudzie, niečo, čoho sa treba báť. Vo vystúpení som zdôraznil aj to, že pravidlá, ktoré fungujú v reálnom svete, by sme sa mali snažiť používať aj vo virtuálnom svete. Nemusíme nevyhnutne vytvárať niečo nové. Aj za činmi vo virtuálnom svete stoja ľudia.

Nastavenie pravidiel sa týka aj témy medzi slobodou a bezpečnosťou v kyberpriestore.
Sú to dve veľké dilemy. Ochrana súkromia verzus bezpečnosť. A slobodné šírenie informácií verzus šírenie informácií, ktoré majú kriminálny charakter. Je nesmierne dôležité, aby sme hľadali rovnováhu v týchto oblastiach. Za podstatný považujeme fakt, že to samostatne nemôžu riešiť ani vlády, ani korporácie. Musíme dať dohromady všetkých, čo k tomu majú čo povedať. Táto konferencia slúži na to ako platforma. Pozícia Slovenska je, že nechceme, aby v kyberpriestore prevážili reštriktívne opatrenia. Ani vo vzťahu k slobode, ani vo vzťahu k bezpečnosti.

Súčasťou kyberpriestoru je aj informačná vojna, ktorej sme svedkami v súvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktom. Ako ju riešiť? S istou iniciatívou má prísť šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Čo od toho očakáva Slovensko?
Chápem, že mnohí moji kolegovia o tejto téme hovoria a reagujú na to. Som však realista v tom zmysle, že si neviem v slobodnej spoločnosti predstaviť nejakú centrálne organizovanú kampaň. Neverím tomu. Musíme byť poctiví, čestní a pravdiví. Umožniť ľuďom, aby si utvorili názor na základe objektívnych informácií. Môžeme urobiť veci, ktoré nestoja veľké peniaze. Aj na úrovni Európskej únie musíme reagovať rýchlejšie a zrozumiteľnejšie. Keď sa objavia dezinformácie, ponúknime pravdu. Na to nepotrebujeme ani státisíce eur, ani tristočlenné tímy. Stačí niekto, kto vie komunikovať. Podľa možnosti aj v príslušnom jazyku.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák