Pan Ki-mun vyzval bojujúce strany na ukončenie konfliktu v Jemene

Generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) Pan Ki-Mun vo štvrtok vyzval všetky zúčastnené strany na okamžité ukončenie bojov v Jemene.

17.04.2015 09:14
Pan Ki Mun Foto:
Generálny tajomník OSN Pan Ki Mun.
debata (1)

V súvislosti s konfliktom, ktorý na území prebieha už približne tri týždne, ide pritom o prvé takéto vyhlásenie šéfa OSN. Pan uviedol, že najchudobnejšia blízkovýchodná krajina bola v kríze dávno pred vypuknutím konfliktu, keďže čelila väčšiemu nedostatku potravín, než s akým sa stretávajú najchudobnejšie africké krajiny. Nedávne vypuknutie bojov problémy krajiny len zhoršilo.

„To je dôvod, prečo vyzývam všetky (zúčastnené) strany k vyhláseniu okamžitého prímeria,“ povedal počas svojho prejavu vo Washingtone. „Predstavitelia Saudskej Arábie ma uistili, že chápu, že musí dôjsť k politickému procesu. V dobrej viere vyzývam všetkých Jemenčanov, aby sa na ňom zúčastnili,“ dodal. V prejave sa pritom nezmienil o rezignácii osobitného vyslanca OSN v Jemene Džamála Binomára, ktorý úrad podľa informácií agentúry Reuters v stredu opustil z dôvodu frustrácie z neúspechu politického procesu pri mierových rokovaniach zastrešovaných OSN. Vo funkcii by ho mal podľa zdrojov agentúry nahradiť diplomat z Mauritánie.

Jemen v posledných mesiacoch čelí povstaniu šiitských povstalcov známych ako Húsíovci, ktorých ťaženie donútilo k úteku medzinárodne uznávaného Abd Rabbua Mansúra Hádího. Húsíovcom a ich spojencom sa už podarilo prebojovať až k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s Hádího vedením. Saudská Arábia v druhej polovici marca začala uskutočňovať nálety proti povstalcom a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Od začiatku konfliktu zahynulo dohromady už vyše 700 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Pan Ki-mun