Stovky amerických vojakov prišli kvôli výcviku na Ukrajinu

Na Ukrajinu dorazilo 300 príslušníkov 173. výsadkovej brigády ozbrojených síl USA, ktorí budú počas manévrov na západe krajiny cvičiť príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy.

17.04.2015 12:08
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti na ulici stráženej pozorovateľmi OBSE v obci Shyrokyne na východe Ukrajiny.
debata (730)

Na svojom webe to oznámila armáda USA. Podľa Moskvy táto udalosť môže destabilizovať situáciu na východe Ukrajiny. V oblasti Donbasu v poslednej dobe opäť vzrástlo napätie a zintenzívnili sa strety medzi proruskými povstalcami a vládnymi silami, piatkové správy z bojových línií sú však zatiaľ umiernenejšie.

Vo vyhlásení americkej armády sa upresňuje, že jednotka prišla do vojenského priestoru Javoriv pri Ľvove neďaleko poľských hraníc. Výcvikom jej príslušníkov by tam malo prejsť 900 vojakov ukrajinskej Národnej gardy.

Túto súčasť ukrajinských ozbrojených síl tvoria najmä dobrovoľníci, ktorí boli členmi milícií brániace proeurópske hnutie Majdan v centre Kyjeva. Protesty v ukrajinskej metropole prerástli vlani vo februári na krvavé strety a nakoniec viedli k pádu režimu vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Výcvik ukrajinských gardistov potrvá šesť mesiacov, pričom americkí inštruktori sa budú striedať v dvojmesačných intervaloch. Cieľom je nielen bojový výcvik, ale aj „udržanie a posilnenie profesionality a odborných znalostí vojenského personálu“, uvádza sa v komuniké americkej armády.

„Prítomnosť inštruktorov či špecialistov tretích krajín na území Ukrajiny, kde stále nie je vyriešený vnútropolitický konflikt, nijako neprispieva k urovnaniu tohto konfliktu, ale naopak situáciu destabilizuje,“ povedal podľa agentúry TASS v Moskve v reakcii na správu o príchode amerických vojakov na Ukrajinu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Moskva obviňuje Spojené štáty, že stáli v pozadí Majdanu a tým aj zvrhnutie Janukovyčovho režimu. Po týchto udalostiach nasledovala anexia ukrajinského Krymu Ruskom a ozbrojené povstanie proruských separatistov podporovaných Moskvou na východe Ukrajiny. Boje si tam doteraz vyžiadali viac ako 6000 ľudských životov.

Po ďalších dohodách uzatvorených vo februári v bieloruskom Minsku, ktorých súčasťou bolo ďalšie prímerie so stiahnutím ťažkých zbraní z frontových línií a tiež kroky k politickému riešeniu krízy, sa situácia na bojiskách postupne výrazne upokojila. V posledných týždňoch sa ale porušovanie pokoja zbraní a provokácie opäť zintenzívnili.

Obvyklé obsiahle informácie hovorcov vládnych síl o incidentoch sa v piatok zatiaľ v ukrajinských médiách neobjavili. Len agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú službu protipovstaleckej operácie napísala, že od štvrtkového večera do polnoci povstalci porušili prímerie pätnásťkrát.

730 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Americká armáda #kríza na Ukrajine