Hamas vyzval na únos Izraelčanov

V piatok si Palestínčania pripomínajú Deň väzňov, ktorým vyjadrujú solidaritu s tými, ktorých zadržiavajú v izraelských väzeniach.

17.04.2015 12:39
debata

Vo štvrtok jeden z vodcov militantného hnutia Hamas vyzval na únos Izraelčanov, aby ich mohli následne vymieňať za palestínskych väzňov.

„Odkazujeme sionistickému nepriateľovi: všetci ste naším terčom, budeme proti vám bojovať, až kým sa vás nezbavíme a vezmeme toľko zajatcov, koľko budeme môcť, aby sme oslobodili našich hrdinov,“ povedal vo štvrtok v Pásma Gazy Chalíl al-Hajá, ktorého citovala agentúra AFP. Podľa jeho slov budú unášať tak vojakov, ako aj osadníkov, pretože na to majú právo, keďže nemajú inú možnosť, ako oslobodiť Palestínčanov.

„Je to sionistický nepriateľ, kto je zodpovedný za tento stav,“ dodal al-Hajá pred zhromaždeným davom. Pripomenul pritom prípad z roku 2011, keď Izrael prepustil asi tisícku Palestínčanov výmenou za uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita.

Palestínčania demonštrujú každoročne 17. apríla na Západnom brehu a v Pásme Gazy, aby tak vyjadrili solidaritu s asi 6 000 palestínskymi väzňami zadržiavanými v Izraeli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas