Požiare na Sibíri sa šíria, obetí je už najmenej 30

Lesné požiare, ktoré na juhu a východe Sibíri zabili už najmenej 30 ľudí, sa úradom stále nepodarilo dostať pod kontrolu.

17.04.2015 15:05
Rusko, požiar, Sibír Foto: ,
Ľudia sledujú horiace domy v Smolenke pri meste Chita.
debata

Rádio Slobodná Európa informuje, že ohne sa naďalej šíria a spálili už viac než 120 tisíc hektárov porastov. Stav ohrozenia je vyhlásený v piatich oblastiach – v Zabajkalskom a Krasnojarskom kraji, v Chakaskej a Burjatskej republike ako aj v Amurskej oblasti.

Najhoršia situácia je v Chakaskej republike, kde za posledných päť dní zhorelo viac než 1500 domov a najmenej 5000 ľudí zostalo bez domova. Oheň už tiež zabil tisíce kusov dobytka a oviec. Záchranné a hasičské práce koordinuje osobne prezident Vladimir Putin, ktorý Chakasku prisľúbil pomoc najmenej päť miliárd rubľov (93,3 milióna eur).

Suché, teplé a veterné počasie môže spôsobiť, že požiare sa rozšíria aj do európskej časti Ruska. Požiare podľa úradov spôsobila ľudská neopatrnosť, pričom podozrenie padá na jarné vypaľovanie trávy a porastov. Putinov vyslanec na Sibíri Nikolaj Rogožkin v piatok vyjadril podozrenie, že za požiarmi stojí ruská opozícia, takže ide o sabotáž. Ohne totiž podľa neho vypukli v ťažko prístupných miestach, kam sa človek bez výcviku nedostane. Kremeľ sa už vyjadril, že informácie o sabotáži zatiaľ nemá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sibír #lesné požiare