K vraždám Kalašnikova a Buzynu sa hlásia dediči Banderovcov

K nedávnym vraždám ukrajinských proruských aktivistov Igora Kalašnikova a Olesa Buzynu sa prihlásila organizácia zvaná Ukrajinská povstalecká armáda (UPA). Oznámil to v Kyjeve politológ a šéf Strediska politických štúdií Volodymyr Fesenko, ktorý odkaz UPA našiel v elektronickej pošte.

17.04.2015 21:17
debata (499)

UPA bola v 40. a 50. rokoch minulého storočia bojovou zložkou ukrajinských nacionalistov vedených Stepanom Banderom. O jej súčasnej menovkyni sa verejnosť dozvedela teraz prvýkrát. Ukrajinská tajná služba SBU však vzápätí existenciu UPA spochybnila.

Podľa tajnej služby bol elektronický odkaz Fesenkovi odoslaný z cudziny, z nemeckého serveru, a to s využitím maximálnej možnej miery utajenia odosielateľa. Navyše ho podľa znalcov nepísali rodení Ukrajinci, čo dokazujú vetné konštrukcie i hojnosť výrazov prevzatých z ruštiny. „Spochybňuje to tak dôveryhodnosť správy, ako aj zámery autorov,“ uviedol poradca šéfa SBU Markijan Lubkivskyj.

Polícia po vrahoch pátra zatiaľ márne

Kalašnikov, bývalý poslanec za Stranu regiónov zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, bol zastrelený pred svojím domom v stredu. Buzynu, promoskovského novinára a donedávna šéfredaktora ukrajinského denníka Segodňa, stihol rovnaký osud o deň neskôr. Polícia doteraz po vrahoch márne pátra.

V médiách sa objavilo mnoho špekulácií o pozadí oboch vrážd. Hovorí sa o provokácii Moskvy, ktorá má poštvať verejnú mienku proti ukrajinským národovcom, či o likvidáciu svedkov, ktorí by mohli vypovedať o pochybnom zákulisí hnutia Antimajdan, ktoré vystupovalo proti prozápadným demonštráciám v Kyjeve.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko vyslovil domnienku, že vraždy môžu byť dielom radikálnych ukrajinských nacionalistov, ktorým skryto viedla ruku ruská tajná služba, a to bez toho, aby si to atentátnici uvedomovali.

Fesenko: UPA sa hlási aj k ďalším vraždám

Podľa Fesenka sa mailový odkaz zmieňuje aj o zodpovednosti UPA za smrť niekoľkých ďalších ukrajinských proruských politikov, ktorých úmrtie v nedávnej dobe rozrušilo ukrajinskú verejnosť a podľa niektorých novinárov zostali nevysvetlené.

Ide najmä o februárovú údajnú samovraždu bývalého poslanca Strany regiónov Mychajla Čečetova, ktorý vypadol zo 17. poschodia obytného domu v Kyjeve, alebo o marcovú smrť jeho straníckeho kolegu Stanislava Melnyka, ktorý sa zastrelil neďaleko Kyjeva. Neobjasnené zostalo úmrtie Oleksandra Peklušenka, bývalého šéfa Záporožskej oblasti, ktorého v polovici marca našli s prestrelenou hlavou.

UPA bola v minulom storočí ozbrojenou zložkou Organizácie ukrajinských nacionalistov, ktorých viedol Bandera. Počas vojny bojovala za nezávislosť Ukrajiny, zodpovedná je ale aj za kruté vyvražďovanie tisícky Poliakov a Židov. Po skončení vojny likvidovala oddiely UPA Červená armáda a sovietska tajná polícia NKVD, niektoré jednotky sa pokúšali preniknúť cez vtedajšie Československo na Západ. Posledné oddiely UPA boli v lesoch na západe Ukrajiny zničené až na prelome 50. a 60. rokov.

499 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Ukrajina #Oles Buzyna #Igor Kalašnikov