Najnebezpečnejší lídri Islamského štátu sú Škandinávci, varuje Asad

Sýrsky prezident Baššár al-Asad varoval Európu pred terorizmom, ktorá podľa neho nie je záležitosťou blízkovýchodného regiónu ale celého sveta. Podľa jeho vyjadrení v piatok zverejnenom rozhovore pre švédsky denník Expressen sú najnebezpečnejší lídri Islamského štátu "v našom regióne" Škandinávci.

17.04.2015 22:53
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Baššár al-Asad
debata (31)

Európa ani Švédsko preto nemôže byť v bezpečí. Dôvodom je podľa neho najmä fakt, že severná Afrika a Stredomorie sa nachádza „v chaose a je plné teroristov“. Zároveň však priznal, že Sýriu nikto o informácie o extrémistoch nepožiadal.

„Nemusíte byt géniom, pretože taký je kontext udalostí, ktoré sa udiali mnohokrát v našom regióne a máme skúsenosti s týmto typom teroristov viac ako 50 rokov. Nepočúvajú nás. Pred tým, čo sa stalo, sme varovali, a videli sme to vo Francúzsku, v Charlie Hebdo, Kodani, Londýne, Španielsku pred desiatimi rokmi. Je to iba vrchol ľadovca, terorizmus je obrovskou horou. Kým máte túto horu, a kým mnohí európski predstavitelia vychádzajú v ústrety krajinám ako Saudská Arábia a Katar iba pre ich peniaze, predávajú ich hodnoty a umožňujú temnej vahábistickej ideológii prenikať do niektorých komunít v Európe, musíme očakávať viac útokov,“ povedal al-Asad pre Expressen.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #Islamský štát