Oklahoma povolila popravy väzňov plynným dusíkom

Oklahoma sa stala prvým americkým štátom, ktorý schválil možnosť popráv väzňov plynným dusíkom. Príslušný zákon podpísala v piatok republikánska guvernérka štátu Mary Fallinová. Úrady môžu k tomuto spôsobu výkonu trestu smrti pristúpiť, ak nebude možné popravovať odsúdených smrtiacimi injekciami.

18.04.2015 08:24
Clayton Lockett, Charles Warner Foto: ,
Zmenu v popravách v Oklahome spustila nevydarená poprava Claytona Locketta (vľavo).
debata (30)

Podporovatelia nového zákona tvrdia, že popravy pomocou uzatvorených komôr, do ktorých bude vpustený plynný dusík, sú „humánnou a bezbolestnou metódou“ a nevyžadujú žiadne odborné lekárske znalosti. Alternatívou k „plynovej komore“ je nasadenie špeciálnej masky odsúdencovi. V oboch prípadoch je kyslík postupne nahradzovaný dusíkom, takže dochádza k hypoxii, strate vedomia a následnej smrti.

Kritici naopak poukazujú na to, že táto metóda nie je vyskúšaná a neexistujú správy o tom, že by sa niekde plynný dusík využíval na popravy ľudí.

V štáte Oklahoma sú v súčasnosti popravy väzňov pozastavené, pretože najvyšší súd rozhoduje o tom, č je súčasný spôsob popráv pomocou injekcií naplnených smrtiacou zmesou troch látok v súlade s ústavou.

Všetko odštartovala nevydarená poprava Locketta

Trest smrti má v USA stále silnú podporu verejnosti, vznikli však pochybnosti o metóde popráv, najmä tých, ktoré sa vykonávajú smrtiacou injekciou. V Oklahome vzbudila pred rokom rozruch poprava Claytona Locketta, ktorý po injekcii trpel kŕčmi, zatínal zuby a až po 40 minútach zomrel na infarkt.

„Podporujem túto politiku (popráv plynným dusíkom) a myslím si, že absolútny trest musí byť vykonaný efektívne a bez krutostí,“ uviedla guvernérka Fallinová vo vyhlásení. „Zákon, ktorý som podpísala, dáva štátu Oklahoma ďalšiu možnosť výkonu trestu smrti, ktorá spĺňa normy,“ dodala.

Podľa nového zákona zostane prvou voľbou pri popravách smrtiaca injekcia a dusík bude prvá záložná metóda pred elektrickým kreslom, ktoré sa v tomto štáte nepoužíva od roku 1966, a popravou zastrelením.

Americké štáty, ktoré k popravám využívajú smrtiace látky, nahrádzajú doteraz používané zmesi novými prípravkami. Dôvodom je postoj veľkých výrobcov liekov, predovšetkým z Európy, ktorí sa zaviazali neposkytovať americkým väzniciam látky, ktoré majú byť použité na zabite odsúdencov. Zmienené látky predovšetkým utlmia dýchací systém a zastavia činnosť srdca.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Oklahoma