Európa reaguje na smrť migrantov. Na palube nás bolo 950, tvrdí očitý svedok

Európska únia musí bezodkladne riešiť situáciu, že pri jej brehoch v mori umierajú tisícky utečencov. V reakcii na nešťastie, pri ktorom v Stredozemnom mori zahynulo zrejme až 700 migrantov, vyhlásila šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

19.04.2015 16:26 , aktualizované: 22:05
migranti, záchranári Foto:
Talianska pobrežná hliadka prichádza na miesto tragédie, kde sa loď plná migrantov prevrátila. V mori zahynulo až 700 utečencov.
debata (73)

V nedeľu večer talianske médiá priniesli svedectvo jedného z 28 migrantov, ktorí prežili. Ak sa jeho slová potvrdia, tragédia nadobudne ešte väčšie rozmery. „Na palube nás bolo 950, bolo tam 40 až 50 detí a približne 200 žien,“ citoval slová utečenca z Bangladéša denník Corriere della Sera. Tvrdí, že stovky utečencov boli zatvorené v batožinovom priestore.

Taliansky premiér Matteo Renzi v nedeľu požiadal o zvolanie mimoriadneho summitu EÚ, ktorý by sa budúci týždeň zaoberal krízou v Stredomorí.

„Každý deň je našou povinnosťou zachraňovať ľudské životy a rozdeliť medzi všetkých 28 členských štátov EÚ túto povinnosť a zodpovednosť, ktorá príliš dlho ležala len na bedrách južných krajín,“ uviedla Mogheriniová vo vyhlásení. „Touto problematikou sa budú zaoberať aj ministri zahraničných vecí dvadsaťosmičky v pondelok na pravidelnej schôdzke v Luxembursku,“ dodala Mogheriniová.

Renzi medzitým požiadal svojich kolegov z EÚ, aby o naliehavej situácii s utečencami rokoval mimoriadny summit únie. Ešte v nedeľu sa taliansky premiér stretne s ďalšími členmi vlády.

Ak sa počet obetí nedeľňajšej nehody potvrdí, pôjde o jedno z najhorších nešťastí s obeťami z radov utečencov v Stredomorí za niekoľko posledných desaťročí. Počet ľudí, ktorí od začiatku roka zahynuli počas riskantnej cesty do Európy, po najnovšom nešťastí stúpne na viac ako 1 500. (Viac v článku Tragédia na Stredozemnom mori: Potopila sa loď s migrantmi, 700 obetí)

K rýchlemu konaniu vyzval aj pápež František

Taliansko zachraňuje utečencov do minulého roka v rámci svojej operácie Mare Nostrum. Od minulého roka ju nahradila európska misia agentúry pre ochranu hraníc Frontex, ktorá má ale nižší rozpočet a prakticky sa obmedzuje len na hliadkovanie.

„V Stredozemí sa odohráva tragédia a ak pred ňou bude EÚ a svet naďalej zatvárať oči, budú odsúdení rovnako tvrdo ako v minulosti, keď si zatvárali oči pred genocídami a keď tí dobre zabezpečení nerobili vôbec nič,“ vyhlásil maltský premiér Joseph Muscat. Na záchranárskych prácach pri poslednom veľkom nešťastí sa podieľajú spolu s talianskymi aj maltskí záchranári.

Pápež František v reakcii na tragédiu vyzval medzinárodné spoločenstvo k rýchlemu konaniu, aby sa zabránilo ďalším tragédiám. „Sú to muži a ženy ako my, naši bratia, ktorí hľadajú lepší život,“ povedal František po nedeľňajšej modlitbe na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne.

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks na Twitteri uviedol, že Európa musí naliehavo zmeniť azylovú a migračnú politiku, aby obstála vo svojom záväzku zachraňovať životy.

Hollande: Prevádzači sú ako teroristi

Francúzsky prezident Francois Hollande v reakcii na nešťastie vyzval, aby sa počet lodí zapojených do misie Triton zvýšil. Povedal tiež, že ministri zahraničných vecí a vnútra krajín EÚ sa musia čo najrýchlejšie stretnúť, aby krízovú situáciu prerokovali. Hollande ďalej prirovnal prevádzačov a pašerákov, ktorí sú za lodné transporty utečencov zodpovední, k teroristom.

Európska únia by podľa nemeckého prezidenta Joachima Gaucka mala prijať účinné opatrenia, aby podobné tragédiám zabránila. Rovnaký názor má aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. „Som presvedčený, že musíme urobiť dve veci. Po prvé, musíme sa pokúsiť zaistiť v Líbyi väčšiu stabilitu,“ povedal Steinmeier. Ďalším krokom je podľa šéfa nemeckej diplomacie boj proti prevádzačom. „A to bude možné len vďaka medzinárodnej spolupráci,“ dodal.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vo vyhlásení uviedol, že Európa musí a môže urobiť viac, aby podobným tragédiám zabránila. Zmeniť treba podľa neho migračnú politiku, ktorá by na základe európskej solidarity umožnila legálnu možnosť, ako sa do Európy dostať. Bez zmien je podľa neho ďalšie podobné nešťastie len otázkou času.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #utečenci #Matteo Renzi #migranti #Federica Mogheriniová