Chameneí: Iránske jadrové zbrane sú americký mýtus

Najvyšší iránsky líder ajatolláh Alí Chameneí v nedeľu povedal, že Spojené štáty vytvorili "mýtus" o jadrových zbraniach, aby vykreslili Irán ako hrozbu.

19.04.2015 21:40
debata (19)

Chameneí sa takto vyjadril krátko predtým, ako majú jadrové rokovania budúci týždeň pokračovať. Ajatolláh síce rozhovory podporuje, naďalej však vyjadruje nedôveru voči USA. Keďže je najvyššou autoritou v Iráne, stiahnutie jeho podpory by mohlo zapríčiniť kolaps rokovaní.

Vytvorili mýtus o jadrových zbraniach, aby mohli povedať, že islamská republika je hrozbou. Nie, hrozbou je samotná Amerika," citovala Chameneího slová tlačová agentúra Fars. „Druhá strana nám metodicky a nehanebne vojensky hrozí … aj keby nehrozila, musíme byť pripravení,“ povedal v prejave k vojenským veliteľom.

Teherán a svetové mocnosti dosiahli rámcovú dohodu začiatkom apríla. Jadrové rokovania medzi Iránom a svetovými mocnosťami budú pokračovať v utorok vo Viedni. Konečná dohoda, ktorá obmedzí jadrový program krajiny výmenou za zrušene všetkých ekonomických sankcií, by mala byť podpísaná koncom júna.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrové zbrane #Alí Chameneí