Šéf FBI urazil Poliakov

Štvrť roka po tom, čo Varšava zvádzala slovné prestrelky s Moskvou o to, či Osvienčim oslobodili Rusi, alebo Ukrajinci, poľskí politici znova bojujú za svoj výklad sedemdesiat rokov starej histórie.

20.04.2015 10:16 , aktualizované: 21.04.2015 09:28
debata (91)

Tentoraz bránia dobré meno Poľska proti znevažovaniu z Washingtonu. Rozhorčil ich výrok Jamesa Comeyho, šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie, ktorý Poliakom pripísal spoluvinu za holokaust.

Proti slovám riaditeľa FBI v Poľsku protestoval prezident, premiérka, predseda Sejmu i šéf diplomacie. Amerického veľvyslanca si vo Varšave predvolali na koberec a oznámili mu, že poľská vláda očakáva ospravedlnenie buď osobne od Comeyho, alebo priamo od Bieleho domu.

Comey minulý týždeň vystúpil vo washingtonskom Múzeu holokaustu a jeho prejav cez víkend zverejnil denník Washington Post. Povedal v ňom, že zlých a zvrátených strojcov holokaustu „nasledovali aj ľudia, ktorí milovali svoje rodiny, nosili polievku chorému susedovi, chodili do kostola a prispievali na charitu“. „Dobrí ľudia pomohli zavraždiť milióny… Vrahovia a komplici z Nemecka, Poľska, Maďarska a z mnohých, mnohých ďalších miest si nemysleli, že robia niečo strašné,“ dodal.

K pobúrenej reakcii Varšavy sa v pondelok pripojila aj Budapešť. „Slová riaditeľa FBI svedčia o zarážajúcej necitlivosti a neprípustnej povrchnosti. Od nikoho neakceptujeme, aby voči Maďarsku a Maďarom vyslovil takéto zovšeobecňovanie a osočovanie,“ cituje portál Index z protestnej nóty rezortu maďarskej diplomacie.

Poľská premiérka Ewa Kopaczová v pondelok svoj odkaz do Washingtonu vyslala z Prahy, kde bola na návšteve. „Tie slová sú neprijateľné nielen pre mňa, ale pre každého Poliaka. Tým, ktorí dnes nie sú schopní verne odzrkadľovať historickú pravdu, chcem povedať, že Poľsko nie je vinníkom, ale obeťou druhej svetovej vojny,“ cituje predsednícku vlády agentúra PAP.

Podobne argumentoval aj šéf dolnej komory poľského parlamentu Radosław Sikorski. „Poľsko bolo prvé, ktoré bojovalo s Hitlerom a naši vyslanci prosili USA, aby pomohli zastaviť holokaust,“ napísal na Twitteri.

Svoje pobúrenie netajil ani poľský prezident. „Hlúpe, či škodlivé správanie úradníka iného štátu – a to aj priateľského, akým sú USA – si vyžadujú primeranú reakciu na príslušnej úrovni,“ povedal Bronisław Komorowski pre televíziu TVP. „Musíme dať šancu Spojeným štátom, aby našli východisko z tejto situácie. Myslím, že môžeme rátať so sebareflexiu alebo riaditeľa agentúry, alebo iných predstaviteľov Spojených štátov,“ dodal.

Poliaci sú tradične mimoriadne citliví na každý pokus spájať ich s vyhladzovacími tábormi, ktoré nacistické Nemecko zriadilo na ich okupovanom území. Pred troma rokmi protestovali aj proti prerieknutiu šéfa Bieleho domu, ktorý použil výraz „poľské tábory smrti“, za čo sa vzápätí ospravedlnil.

Terajší diplomatický škandál sa ako prvý pokúsil uhladiť americký veľvyslanec vo Varšave. „Akékoľvek naznačovanie, že Poľsko alebo akákoľvek iná krajina okrem nacistického Nemecka boli zodpovedné za holokaust, je chybou, je to škodlivé a urážlivé,“ citovala Stephena Mulla agentúra PAP. Ambasádor, ktorý sa v nedeľu zúčastnil na spomienkovej ceremónii k 72. výročiu židovského povstania vo varšavskom gete, sa šéfa FBI snažil obhajovať tým, že bol nesprávne pochopený. Podľa Mulla chcel Comey povedať, že na svete bolo veľa ľudí, ktorí pomáhali nacistickým zločincom, alebo že ľudia nereagovali na holokaust dostatočne – a to aj v Spojených štátoch. Veľvyslanec sa však od sporného prejavu jasne dištancoval, keď vyhlásil, že výrok šéfa FBI nie je postojom USA. Oficiálnym stanoviskom USA podľa neho zostáva, že zodpovednosť za holokaust nieslo výhradne nacistické Nemecko.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #FBI #holokaust