Útok na mikrobus OSN v Somálsku má najmenej deväť obetí

Najmenej deväť mŕtvych si v pondelok vyžiadal bombový útok na mikrobus vezúci pracovníkov OSN v meste Garowe v regióne Puntland na severovýchode Somálska.

20.04.2015 11:09
debata (1)

Ďalších šesť osôb utrpelo zranenia. Nastražená bomba explodovala vo vnútri vozidla a pravdepodobne bola umiestnená pod sedadlom a odpálená na diaľku. Policajný dôstojník Mohamed Abdí povedal, že úrady podozrievajú militantnú skupinu aš-Šabáb. Zvláštny vyslanec OSN pre Somálsko Nicholas Kay útok odsúdil a vyjadril poľutovanie nad stratami na životoch.

Skupina aš-Šabáb uskutočnila v posledných rokoch niekoľko útokov proti OSN, väčšinou však v hlavnom meste Mogadišo. V severných častiach krajiny sú útoky zriedkavé.

Násilie je prostriedkom na zosadenie Západom podporovanej vlády a nastolenie režimu založeného na prísnom výklade islamského práva. Militanti z aš-Šabábu zaútočili minulý utorok na vládnu budovu v Mogadiše a o život prišlo 17 ľudí. Skupina taktiež stojí za útokom na univerzitu v susednej Keni zo začiatku apríla, ktorý si vyžiadal až 148 obetí prevažne spomedzi študentov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Somálsko #bombový útok