Hroby v Stredozemnom mori. Zastaví Európa plavby smrti?

Sú to lode, ktoré majú dopraviť utečencov k nádeji, ale cestujúci neraz nájdu smrť pod vlnami. Do Európy sa plaví cez Stredozemné more čoraz viac Afričanov, ktorí sa snažia uniknúť do bezpečia z oblastí, kde zúria boje, panuje bieda, hlad a beznádej.

21.04.2015 09:13
Taliansko, loď, utečenci Foto: ,
Lode s utečencami bývajú preplnené. Niektoré sú väčšie, iné menšie, ako napríklad táto na snímke z roku 2011 pri talianskom ostrove Lampedusa.
debata (40)

Európska únia už dlhšie čelí náporu imigrantov z čierneho kontinentu, pričom sa stretáva s tragickými udalosťami na mori. Víkendová katastrofa, ktorá mala približne 900 obetí, bije na poplach tak silno, že vo štvrtok sa uskutoční mimoriadny summit únie.

Konať treba rýchlo, zhodujú sa experti, ktorých oslovil denník Pravda. Nešťastiu, ktoré sa stalo počas víkendu, nemusí patriť smutný prívlastok najhoršej námornej katastrofy afrických imigrantov v Stredozemnom mori. „V nadchádzajúcich mesiacoch sa vydajú na cestu ďalšie lode a aktuálna tragédia by nemusela byť najhroznejšia v porovnaní s tým, čo sa ešte môže udiať,“ varoval Christian Kaunert, riaditeľ Európskeho ústavu bezpečnosti a spravodlivosti na univerzite v Dundee v Škótsku.

Okamžité zastavenie plavieb je však nepredstaviteľné. Líbya, odkiaľ sa lode vydávajú na cestu, je rozvrátený štát, ktorý nedokáže ustrážiť svoje pobrežie. Ide pritom o hlbší problém viacerých afrických štátov. Európska komisia poukázala na to, že jediným spôsobom, ako zmeniť realitu, je zamerať sa na korene situácie. „Čím dlhšie budú pokračovať vojny a utrpenie, o to viac ľudí sa bude snažiť nájsť azyl na európskych brehoch. A dovtedy, kým krajiny a štáty, kadiaľ utečenci prechádzajú, nepodniknú preventívne kroky proti zúfalým plavbám, ľudia budú naďalej riskovať životy,“ zdôraznil David Fernández Rojo, analytik zo španielskej univerzity Deusto.

Mimochodom, imigrantov do konca minulého roku zachraňovalo Taliansko v rámci svojej operácie Mare Nostrum. Nahradila ju operácia Európskej agentúry pre ostrahu hraníc, lenže disponuje menším rozpočtom a obmedzuje sa fakticky len na hliadkovanie. „V krátkodobom horizonte je potrebné, aby EÚ viedla operáciu podobnú talianskej, pričom dôraz by sa mal klásť skôr na záchranu utečencov, než len na samotnú kontrolu hraníc v Stredozemnom mori,“ podotkol Fernández Rojo.

Kaunert sa nazdáva, že víkendová tragédia zmení prístup k vážnemu problému. „Toto obrovské nešťastie vyvolalo silný záujem médií, ktoré oprávnene kritizujú európsku politiku na hraniciach, zvlášť v oblasti Stredomoria,“ poznamenal. Pripomenul pritom, že Británia koncom minulého roku vyhlásila, že nepodporuje európsky rozmer talianskej operácie, no teraz sa ukázalo, že Londýn sa zmýlil. „EÚ musí pozmeniť svoju politiku, ak chce predísť väčšiemu počtu utopených,“ dodal.

V tejto súvislosti Kaunert povedal, že zníženie vlny utečencov závisí od upokojenia situácie v krízových krajinách: „Pramení to z občianskych vojen v Sýrii, Somálsku, Jemene, z nestabilnej situácie v Eritrei.“ Pre Európanov je to výzva hľadať kroky, ako prispieť k zlepšeniu tamojších zlých pomerov.

Lorenzo Nannetti, taliansky expert na medzinárodné záležitosti, uviedol, že rôzne štáty môžu vnímať problémy severnej Afriky odlišne s ohľadom na svoju zemepisnú polohu. „Napríklad inak Taliansko a inak Slovensko, ale EÚ ako celok by malo zaujímať, čo sa deje v susedstve za morom,“ upozornil Nannetti. Myslí si, že Európania by mali ponúknuť vybraným africkým krajinám svoj Marshallov plán, čiže obdobu americkej pomoci európskym štátom po skončení druhej svetovej vojny, aby sa zmenil celý región. „Boj proti teroristickým skupinám by viedli miestne sily. Európa by v prípade potreby mohla sčasti pomôcť, ale formou operácií, ako boli intervencie v Afganistane a v Iraku,“ podotkol.

Hlbší záujem o túto časť sveta je podľa Nannettiho v bytostnom záujme EÚ. Spomenul nielen ohrozenie Európy teroristami a jej obchodné záujmy v Stredomorí. „Ak nechce byť únia veľmi závislá od plynu a ropy z Ruska, potrebuje tieto zdroje z Afriky. To znamená z Líbye, Alžírska, Nigérie. Pretrvávanie či prehlbovanie konfliktov a nestability ohrozuje tieto európske plány,“ vysvetlil Nannetti. V širšom kontexte regiónu napríklad poukázal na význam Nigeru: „Francúzsko z tejto africkej krajiny odoberá veľa uránu, ktorý používa vo svojich atómových elektrárňach.“

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #loď #migranti