Kyjev sa obáva ruských útokov počas osláv konca vojny

Desiatky tisícov príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl budú v máji dohliadať na bezpečnosť v čase osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny. O posilnení bezpečnosti a možnosti provokácii zo strany Ruska v utorok varoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk spolu s ministrom vnútra Arsenom Avakovom.

21.04.2015 20:36
debata (94)

Podľa Jaceňuka sú opatrenia reakciou na nedôveru k Rusku a „ich teroristom“, a preto podľa neho musia byť pripravení. Predseda vlády uviedol, že krajina „bojuje so štátom, ktorý plánuje desiatky teroristických útokov s cieľom sociálnej, politickej a ideologickej destabilizácie Ukrajiny“.

Preto budú v čase ukrajinských osláv konca vojny v uliciach a v blízkosti viac ako 3000 citlivých miest nasadení vojaci. Do služby na ôsmeho a deviateho mája vláda mimoriadne povolala až 20-tisíc mužov.

Vzťahy Ruska a Ukrajiny sú na bode mrazu od minuloročného pričlenenia polostrova Krym k Rusku a následného vypuknutia povstania na východe Ukrajiny. Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z priamej podpory proruských separatistov, Rusi to však popierajú. Viacerí západní lídri však pre úlohu Ruska v ukrajinskom konflikte odmietli prísť do Moskvy na oficiálne oslavy konca druhej svetovej vojny.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina