Riešenie je v krajinách pôvodu utečencov, tvrdí vnútro

Slovensko nie je cieľovou krajinou pre utečencov z Afriky, otázkou však je, ako je pripravené pomôcť zvládať nápor, ktorému čelia najmä stredomorské štáty Taliansko, Malta či Grécko. Rezort vnútra tvrdí, že Slovenská republika v minulosti zvládala obrovské počty ľudí, keď napríklad v rokoch 2001 či 2004 čelila vysokému počtu žiadostí o azyl. Každoročne išlo takmer o 10-tisíc osôb.

22.04.2015 10:00
debata (22)

„Vieme, čo robiť v prípade vysokého prílevu utečencov, to si však samozrejme bude vyžadovať mimoriadne finančné prostriedky, o ktorých bude musieť rozhodnúť vláda. Slovensko je pripravené prijímať vyššie počty utečencov, ale tak ako iné krajiny sme presvedčení, že riešenie tohto obrovského problému je práve v krajinách pôvodu utečencov,“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

Na otázku, či možno očakávať, že by Slovensko uvoľnilo svoju migračnú politiku, rezort vnútra odpovedal, že slovenská azylová politika plne rešpektuje Ženevskú konvenciu a právne akty EÚ, ktoré ochraňujú ľudí, ktorí sú prenasledovaní, nie ekonomických migrantov.

Podľa šéfky Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu na Slovensku Zuzany Vatráľovej situáciu komplikuje skutočnosť, že je veľmi ťažké povedať, koľko migrantov hľadá azyl a ochranu a koľko z nich sú ekonomickí migranti.

Vatráľová uviedla, že zložito sa budú zavádzať systémové opatrenia v krajinách tranzitu a pôvodu utečencov. „Keď je krajinou tranzitu Líbya, kde je absolútny chaos, ťažko sa tam takéto opatrenia zavedú.

Väčšina ľudí, ktorí prichádzajú cez Stredozemné more, pochádzajú zo subsaharskej Afriky. Rovnako s krajinami pôvodu utečencov, ktorými sú Somálsko, Eritrea alebo Sýria, je veľmi ťažká spolupráca zo strany cieľových krajín,“ povedala Vatráľová.

Ako ďalej uviedla, potenciálne môže byť v Líbyi až milión ľudí, ktorí sa budú snažiť dostať do Európy. Za najurgentnejšiu považuje teraz záchranu životov ľudí, aby neumierali v Stredozemnom mori. „Keby boli spoločné operácie, Slovensko vie vyslať vojakov a techniku alebo sa podieľať finančne,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Slovensko #imigranti