Hollande: Rusku zatiaľ odmietame dodať lode Mistral

Dodanie dvoch vrtuľníkových lodí Mistral Rusku podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda nie je možné, pretože pre to neboli vytvorené potrebné podmienky.

22.04.2015 16:57
Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande.
debata (157)

Hollande to povedal na tlačovej konferencii v Paríži po rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Dodal, že chce o kontrakte rokovať v piatok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Jerevane počas spomienkových akcií k 100. výročiu vyvražďovania Arménov osmanskými Turkami.

Paríž dodávku za takmer miliardu eur zablokoval vlani v novembri kvôli ruskému zabratiu ukrajinského Krymu a podpore separatistického povstania na východe Ukrajiny. Hollande minulú nedeľu povedal, že Francúzsko a Rusko sa snažia nájsť cestu zo vzniknutej situácie. Moskva opakovane hrozí medzinárodnou arbitrážou a upozorňuje, že v prípade zrušenia zmluvy bude Paríž musieť vrátiť nielen peniaze, ale zaplatiť aj vysoké penále.

V Jerevane chce Hollande s Putinom prebrať „všetky aspekty“ zablokovanej zmluvy. Na tlačovej konferencii pripustil, že v prípade nerealizovanej dodávky bude Francúzsko musieť vrátiť Rusku peniaze.

Hlavnou témou besedy Hollandea s Porošenkom bola situácia na Donbase a plnenie minských mierových dohôd. Prezidenti sa zhodli, že pokoj zbraní sa na východe Ukrajiny v zásade dodržiava, aj keď časť ťažkých zbraní v rozpore s minskou dohodou na frontovej línii stále zostáva.

Porošenko uviedol, že je potrebné pracovať aj na politickom riešení krízy a zdôraznil nutnosť vykonať v povstaleckých zónach nové komunálne voľby, a to pod dohľadom inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Povstalci nové voľby zatiaľ odmietajú s tým, že sa hlasovalo už vlani v novembri. To ale Kyjev neuznal.

Hollande sa vyslovil aj k návrhu Kyjeva vyslať medzinárodné mierové zbory na východ Ukrajiny, kde by kontrolovali zastavenie paľby. Upozornil, že podobný krok podlieha schváleniu BR OSN, kde má Rusko právo veta. „Nemožno predpokladať, že takéto rozhodnutie padne. Máme ale minské dohody, ktoré predpokladajú kontrolu zo strany OBSE,“ pripomenul prezident.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Francois Hollande #Mistral