OSN: Taliban by mohol obsadiť 40 percent Afganistanu

Takmer polovici Afganistane hrozí, že sa dostane pod kontrolu radikálneho hnutia Taliban. Pred týmto scenárom varovali experti OSN pred piatkovým začiatkom tradičnej jarnej ofenzívy Talibanu, ktorej budú čeliť nedostatočne vybavené afganské bezpečnostné sily po prvýkrát bez podpory vojakov NATO, napísal spravodajský server The Times.

23.04.2015 08:25
debata (2)

Podľa odborníkov OSN hrozí 40 percentám hlavných miest a ďalších oblastí v krajine, že ich ovládne Taliban. Toto hnutie tradične na jar, keď sa roztopí sneh, začína ofenzívu proti vládnym silám, ktorá trvá do nástupu drsnej afganskej zimy.

Pri oznámení tohtoročného zahájenia bojovej sezóny Taliban dodal, že sa bude snažiť o „úplné oslobodenie milovanej vlasti“. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil v stredu, Taliban vyzval západné krajiny, aby „okamžite stiahli všetky svojich zvyšných vojakov a ukončili nelegálnu okupáciu krajiny a zasahovanie do afganských záležitostí“.

Taliban plne kontroluje štyri z 373 afganských okrskov vrátane Hílmandu. V posledných rokoch sa útoky ozbrojencov čím ďalej tým viac šírili z tradičných bášt Talibanu – provincií Hílmand a Kandahár – na severe krajiny a tiež do hlavného mesta Kábulu.

Afganským bezpečnostným silám chýba zodpovedajúca podpora letectva aj zdravotnícke zázemie. Nemajú ani výkonné zbrane a prostriedky pre sledovanie terénu, ktoré bežne používali západné a americké sily. Už v minulom roku afganské vládne ozbrojené sily v bojoch proti Talibanu utrpeli ťažké straty; podľa oficiálnych údajov bolo zabitých 4 634 ich mužov, zhruba 90 týždenne.

Väčšina západných vojakov sa z Afganistanu stiahla ku koncu minulého roka. Spojené štáty mali tento rok znížiť počet zvyšných 9 800 vojakov na polovicu, nakoniec súhlasili, že zachovajú terajší počet ešte počas tohto roka. Je to však len zlomok z viac ako 100 000 mužov, ktoré Spojené štáty v Afganistane mali počas vrcholu misie v roku 2011.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #OSN #varovanie #ofenzíva