Macedónsko straší prízrak etnického násilia

Obrnené vozy sa ako pred štrnástimi rokmi opäť driapu do kopcov na macedónskej strane hranice s Kosovom. Vláda v Skopje hovorí o teroristickom útoku a albánskym ozbrojencom sľubuje ráznu odpoveď.

23.04.2015 08:37
macedónsko, tanky Foto: ,
Do horskej obce Gošince vyslala macedónska vláda kolónu obrnených vozidiel.
debata (10)

Opozícia však tvrdí, že ide o provokáciu, ktorou chce vláda prekryť svoje škandály. Strážnu vežu a policajnú hliadku na severe Macedónska v utorok nad ránom podľa macedónskeho ministerstva vnútra na niekoľko hodín obsadilo asi štyridsať dobre vyzbrojených mužov v uniformách s nášivkami UÇK. Touto skratkou svoje „oslobodzovacie armády“ označovali albánski vzbúrenci v Kosove i v Macedónsku. Obe organizácie boli dávnejšie rozpustené.

Národnooslobod­zovacia armáda macedónskych Albáncov oficiálne zanikla po skončení vzbury v roku 2001. Boje si vtedy vyžiadali asi dvesto obetí. Po niekoľkých mesiacoch, počas ktorých krajina balansovala na pokraji občianskej vojny, rebelanti zložili zbrane a pod patronátom EÚ a NATO uzavreli s vládou mierovú dohodu.

Albánci, ktorí tvoria viac ako štvrtinu z dvoch miliónov obyvateľov Macedónska, získali väčšie práva a širšie zastúpenie v úradoch. Strana niekdajšieho veliteľa UÇK Aliho Ahmetiho je dnes dokonca koaličným partnerom macedónskych národných konzervatívcov premiéra Nikolu Gruevského.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Iva Kotevského útočníci zajali štvoricu policajtov a predtým, ako ich prepustili, ich odzbrojili a zbili. Incident sa odohral pri obci Gošince, asi 25 kilometrov severne od metropoly Skopje, kde žijú prevažne Albánci.

„Vodca skupiny, ktorý hovoril po albánsky, zajatým policajtom povedal: ,Sme z UÇK a všetkým povedzte, že vás nik nespasí, ani Gruevski, ani Ahmeti. Chceme svoj vlastný štát',“ citoval server BalkanInsight Kotevského, ktorý vyslovil podozrenie, že útočníci prišli zo susedného Kosova.

Priština túto domnienku nepotvrdzuje. „Neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by nás viedol k presvedčeniu, že došlo k ilegálnemu prekročeniu hranice jednotlivcom alebo nejakou zločineckou skupinou,“ povedal kosovský policajný hovorca Baki Kelani. Podobne sa vyjadril aj predstaviteľ kosovskej misie NATO.

Čudný prepad, pri ktorom nepadol jediný výstrel, spochybňuje Ahmetiho Únia pre demokratickú integráciu i macedónska opozícia. Albánski ministri v noci na včera bojkotovali aj krízové zasadanie vládnych predstaviteľov, ktoré zvolal macedónsky prezident. „Vyzývame všetkých občanov, aby sa neobávali a aby nepodliehali provokáciám,“ uviedla vo vyhlásení Ahmetiho strana.

Jeden z niekdajších veliteľov UÇK v Macedónsku Abedin Zimberi z pokusu vyprovokovať nové medzietnické napätie priamo obvinil macedónske tajné služby. „Vláda zaplatila zopár ľuďom, aby urobili problém a zmanipulovali tak verejnú mienku,“ povedal Zimberi podľa portálu Menafn.com.

Médiá blízke ľavicovej opozícii tiež naznačujú, že ide o „divadlo“ premiéra Gruevského, ktoré má odviesť pozornosť od vnútropolitickej krízy vyvolanej odpočúvacou aférou. Opozícia tvrdí, že Gruevski nariadil sledovanie približne dvadsaťtisíc ľudí – nielen svojich kritikov a novinárov, ale aj západných diplomatov.

Macedónsko sa nachádza uprostred najhlbšej politickej krízy od získania nezávislosti po rozpade Juhoslávie v roku 1991. Ľavicová opozícia, ktorá na protest proti údajným podvodom počas vlaňajších volieb bojkotuje zasadania parlamentu, sľúbila pokračovať vo zverejňovaní dokumentov potvrdzujúcich zneužívanie moci zo strany Gruevského kabinetu, a to aj roznecovaním medzietnického napätia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #Macedónsko