Únia sa musí rozhodnúť, čo s cintorínom v Stredomorí

Desaťtisíce migrantov vidia v ceste do Európy šancu, ako zmeniť svoj život k lepšiemu. Riskujú aj smrteľné nebezpečenstvo v podobe plavby po mori. Riskujú, lebo nevedia, čo ich čaká.

23.04.2015 08:50
taliansko, utečenci, salerno Foto: ,
Migranti v talianskom prístave Salerno na palube lode Chimera.
debata (9)

Natlačení v člne

"Nepovedia vám nič o tom, aká bude cesta náročná,“ uviedol pre denník USA Today 19-ročný Somálčan Raage Hasan. Mladý muž hovorí o agentoch, ktorí ponúkajú záujemcom miesto na lodiach do Európy.

"Niekedy počujete správy od ľudí, ktorí to dokázali. Ale agenti vám len povedia, že to bude v poriadku. Nie je to v poriadku,“ povedal Hasan. Viac ako 800 mŕtvych po poslednej tragédii v Stredozemnom mori potvrdzuje slová Somálčana. Nie je to v poriadku. Veď Medzinárodná organizácia pre migráciu predpokladá, že Stredomorí len tohto roku zahynulo 1 727 utečencov.

Hasan sa dostal až na taliansku Lampedusu. Jeho cesta viedla zo Somálska cez Keňu, Južný Sudán, Sudán a Líbyu. "Nemáte veľmi čo jesť a niekedy nespíte. Musíte sa zakrádať. Potom vás natlačia do preplneného člna. Ľudia vracajú. Deti plačú. Vôbec netušíte, ako dlho to bude trvať,“ opísal svoje útrapy Hasan.

Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) uviedol, že čln, ktorý sa cez víkend potopil, vyplával z líbyjského Tripolisu v sobotu ráno. Na jeho palube bolo okolo 850 ľudí. Z toho až 350 Eritrejčanov, a tiež utečenci zo Sýrie, Somálska, Sierry Leone, z Mali, zo Senegalu, z Gambie, Pobrežia Slonoviny, Etiópie a Bangladéša.

"Predpokladáme, že len 28 ľudí prežilo,“ uviedol pre médiá Adrian Edwards, hovorca UNHCR. Už dnes sa v Bruseli koná mimoriadny summit Európskej únie, ktorý sa bude zaoberať problematikou utečencov. Slovensko zastupuje premiér Robert Fico.

"EÚ bola založená na princípoch solidarity a rešpektu k ľudským právam. V prvom rade máme morálnu povinnosť, aby sme riešili krízu v Stredomorí,“ reagovala na vývoj situácie Stella Georgiaduová, odborníčka na migráciu zo Sussexskej univerzity v Británii. "Musíme sa zamerať na príčiny problému. Jedinou možnosťou, ako zabrániť pašovaniu ľudí, je obnova pokoja a stability v regióne. Je potrebná efektívna spolupráca EÚ a krajín severnej Afriky,“ povedala pre Pravdu Georgiaduová.

Politologička Daniela Irreraová z univerzity v talianskej Catanii pripomína, že dianie v Stredomorí nie je ničím novým. "Podobná situácia tu panuje už desaťročia. Len teraz sme svedkami smutného, extrémne vysokého počtu mŕtvych. Nie sú pochybnosti o tom, že tento fenomén je prepojený s organizovaným zločinom a pašovaním ľudí.

Na strane druhej sme podcenili príčiny. Vojny, chudobu, politickú a inštitucionálnu nestabilitu,“ uviedla pre Pravdu Irreraová. Únia má na stole desaťbodový plán, ktorý ráta s rozšírením záchranných operácií v Stredozemnom mori, s vytvorením styčných úradov v krajinách odkiaľ migranti pochádzajú, ale aj s tvrdým postupom proti pašerákom ľudí.

Premárnené šance?

Nové možné opatrenia privítal aj UNHCR, otázkou však ostáva, na čom všetkom sa únia zhodne a ako to bude fungovať. Vlani na jeseň sa totiž ukázalo, ako aj možno dobre mienený zámer môže mať tragické následky.

Únia pred niekoľkými mesiacmi spustila v Stredomorí operáciu Triton, ktorá nahradila taliansku námornú misiu Mare Nostrum. Tento postup prominentne podporovala Británia. Triton je však oveľa menšia operácia. Mare Nostrum pokrýval širšiu oblasť Stredozemného mora. Triton sa zameriava len na pobrežné vody. Zmena bola daná úvahou, že Mare Nostrum láka migrantov, lebo vedia, že ich skôr zachránia. Londýn po poslednej tragédii priznáva, že nešlo o dobré rozhodnutie.

"Vyzerá to tak, že sme sa mýlili,“ napísal pre denník Guardian britský vicepremiér Nick Clegg. "Bolo to rozhodnutie, ktoré urobili aj EÚ a Taliansko. V istej chvíli sa ukazovalo, že viac ľudí sa vydáva na plavbu. Takže EÚ sa rozhodla zmeniť politiku a sústrediť sa na ochranu pobrežia. Ani to nefungovalo,“ uviedol pre televíziu ITV premiér David Cameron. Británia teraz zvažuje, že vyšle do Stredozemného mora loď Bulwark, aby pomohla pri záchrannej operácii.

Taliansko chce teraz tvrdo zasiahnuť proti pašerákom ľudí. "Vieme, kde majú títo kriminálnici základne. Myslíme si, že je to moment, keď sa Európa musí rozhodnúť pre medzinárodnú policajnú operáciu, ktorá zasiahne túto bandu zločincov,“ uviedla pre televíziu Sky TG24 TV Roberta Pinottiová, talianska ministerka obrany.

Premiér Talianska Matteo Renzi zase vyhlásil, že v štátoch ako Tunisko, Niger či Sudán by v spolupráci s OSN mali vzniknúť štruktúry, ktoré by sa zase zaoberali žiadosťami o azyl. "EÚ premárnila množstvo šancí na to, ako prísť so stratégiou založenou na spolupráci a nielen na záujmoch jednotlivých krajín,“ pripomenula pred summitom únie Irreraová.

"Potrebujeme komplexný prístup, ktorý zahrnie viaceré politické a technické kompetencie. Nie je to nič nové, ale ani jednoduché. Ale nie je to ani nič také, čo by únia a ostatní regionálni hráči nemohli urobiť,“ myslí si odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #riešenie #migranti