Rusko poslalo na východ Ukrajiny ďalší konvoj kamiónov

Rusko vo štvrtok vypravilo do separatistami ovládaného Donbasu na východe Ukrajiny ďalší konvoj kamiónov s údajnou humanitárnou pomocou, v poradí už 25. od prepuknutia konfliktu, ktorý si za rok vyžiadal viac než 6 100 obetí.

23.04.2015 09:39
debata (20)

Rusko-ukrajinské hranice v úseku kontrolovanom separatistami prešlo viac ako 120 nákladných áut. Podľa ruských úradov vezú do hlavných povstaleckých bášt Donecka a Luhanska viac ako 1 400 ton potravín, liekov, oblečenia, ako aj v predvečer 70. výročia konca druhej svetovej vojny darčeky pre veteránov.

„V darčekových balíčkoch sú zabalené potraviny, vrátane krúp a cestovín, cukor, soľ, mäsové a rybie konzervy, kondenzované mlieko, cukríky a sušienky, čaj a káva, hygienické prostriedky,“ uviedla agentúra Interfax. V kamiónoch sa vezie tiež vybavenie pre doneckých a luhanských hasičov, darované v rámci ruského Dňa požiarnej ochrany.

Rusko podľa vlastných údajov poslalo do Donbasu od vlaňajšieho augusta viac ako 31 500 ton humanitárnej pomoci. Kyjev poukazuje na to, že ukrajinské úrady nemajú možnosť náklad takýchto výprav z Ruska kontrolovať a tvrdí, že transporty sú zásterkou pre poskytovanie vojenskej pomoci rebelom. Moskva toto tvrdenie odmieta a uisťuje, že ide výlučne o pomoc pre obyvateľstvo sužované konfliktom.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #konvoj #ruský konvoj