Arabská koalícia obnovila nálety na Jemen

Lietadlá arabskej koalície vo štvrtok pokračovali v náletoch na jemenských šiitov. Rijád, ktorý koalíciu vedie, pritom v utorok ohlásil, že intenzívne nálety ukončí. Vyhradil si však možnosť ich obnovenia v prípade, keď bude nutné postup šiitov znova zastaviť.

23.04.2015 10:19 , aktualizované: 15:59
debata (5)

Boje boli hlásené aj v stredu a pokračujú aj vo štvrtok. Lietadlá ráno a v noci útočili na šiitske oddiely s tankami severne od juhojemenského prístavu Aden a ďalej na pozície šiitov v blízkosti metropoly Saná a mesta Taizz, ktoré leží v rovnomennej provincii v juhozápadnom Jemene.

Cieľom útočiacich jednotiek sú tiež armádne jednotky verné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláha Sálihovi, ktoré stoja v konflikte na strane šiitov. Arabská koalícia začala šiitov bombardovať 26. marca. Odvtedy v konflikte zahynulo vyše 900 ľudí a desiatky tisíc Jemenčanov ušli z domovov.

Veľvyslanec Saudskej Arábie vo Washingtone Adil Džubajr vyhlásil, že ak budú šiiti pokračovať v agresii, bude nasledovať odpoveď. „Stále používame armádu, aby zabránila obsadeniu Jemenu útočnými akciami,“ povedal. Šiiti podľa neho znovu postupujú na Aden z troch smerov a do mesta by sa mohli dostať „do niekoľkých hodín“.

Analytik zo Spojených arabských emirátov Abdalchálik Abdalláh je k možnosti udržanie pokoja zbraní skeptický. „Vývoj v posledných 48 hodinách preukázal, že tam zatiaľ nie sú podmienky pre skutočné prímerie, vojna sa ešte neskončila,“ povedal.

Ďalší analytici sa snažia odpovedať na otázku, prečo Rijád hlavnú fázu bojov ukončil zjavne predčasne. Rastie tak riziko, že sa bude rýchlo zvyšovať počet obetí a vypuknutie humanitárnej krízy. Nadácia Melindy a Billa Gatesovcov vo štvrtok oznámila, že venuje jemenským nemocniciam 800 000 dolárov.

OSN vyzýva na začatie politického dialógu, šiiti ho podmieňujú zastavením všetkých bojov. Tlač krajín Perzského zálivu vo štvrtok informovala, že politické rokovania už sa vedú a Rijád začal rokovať so stúpencami prezidentá Sáliho. Okrem iného je v stávke otázka záruky Sálihovho bezpečného odchodu z Jemenu, čo by malo pomôcť nájsť riešenie krízy.

V Jemene pôsobí tiež obávaná sekcia Al-Kajdy a okrem nej do bojov začal zasahovať aj Islamský štát (IS), bojujúci predovšetkým v Sýrii a Iraku. Prihlásil sa k marcovému atentátu na šiitsku mešitu v Saná, v ktorej zahynulo vyše 140 ľudí.

Vo štvrtok táto sunnitská organizácia oznámila, že jej ľudia zabili päť šiitov v juhozápadnej provincii Ibb. Islamský štát o akcii informoval na Twitteri a je to prvýkrát, keď jeho stúpenci zaútočili v tejto časti Jemenu. Doteraz boli prítomní skôr v Saná.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Rijád #nálety