Pakistanská armáda zabila počas ofenzívy 47 talibancov

Pakistanská armáda zabila najmenej 47 bojovníkov Talibanu počas dvojdňových náletov na nepokojnom severozápade krajiny. Letecké útoky sú súčasťou protiteroristickej operácie, ktorú Islamabad odštartoval ešte minulý rok s cieľom zdecimovať militantov z Talibanu a al-Kajdy ukrývajúcich sa pri hraniciach s Afganistanom.

23.04.2015 12:13
debata

Dejiskom posledného bombardovania bola oblasť Dattá Chíl v Severnom Vazíristane a región Šakto v Južnom Vazíristane, ktoré sú útočiskom talibancov. Armáda vo vyhlásení informovala, že „presne mierené strely“ zničili aj sklady munície a potravín. Novinári majú zakázaný vstup do týchto oblastí, takže informácie armády sa nedajú nezávisle overiť.

Armáda sa o civilných obetiach nezmieňuje, no tisíce miestnych obyvateľov oblasť opustili pre ofenzívu, ktorá trvá už od júna minulého roku. Podľa oficiálnych údajov armáda odvtedy zabila už vyše 2000 militantov.

Operáciu proti Talibanu zintenzívnili po útoku na vojenskú školu, pri ktorej prišlo o život 150 ľudí, väčšinou detí. Taliban, ktorý sa k útoku prihlásil, uviedol, že išlo o pomstu za pokračujúcu operáciu proti jeho bojovníkom.

Ozbrojenci z fundamentalis­tického Pakistanského hnutia tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré je blízke afganskému Talibanu, bojujú od roku 2007 za nastolenie vlastnej interpretácie islamského práva na celom území Pakistanu. Operujú predovšetkým v oblasti pri hranici s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Pakistan #ofenzíva