Taliansko očakáva tento rok príchod 200-tisíc utečencov

Do konca roka by mohlo do Talianska podľa odhadov talianskeho ministerstva vnútra prísť z Afriky až 200 000 utečencov. V najbližších mesiacoch sa dá očakávať príchod 5 000 utečencov týždenne.

23.04.2015 13:06
debata (8)

Napísal to vo štvrtok rímsky denník Il Messaggero a potvrdil to zdroj z ministerstva. Od začiatku roka dorazilo asi 21 000 ľudí, avšak v porovnaní s minulými rokmi sa prudko zvýšila úmrtnosť utečencov – o život ich prišlo skoro 1 800.

Rímsky denník očakávaný príliv spája nielen s dobrými poveternostnými podmienkami na jar a v lete, ale aj s rastúcou anarchiou v Líbyi, odkiaľ väčšina lodí vypláva. Cez víkend sa utopilo pri jednom z nelegálnych transportov 800 ľudí. Zachrániť sa podarilo len 28 osôb. Z spomedzi utopených sa našlo iba 24 mŕtvych, ktorých vo štvrtok pochovávajú na Malte.

Smútočný obrad sa konal v areáli hlavnej maltskej nemocnice. Cestu z márnice lemovali kytice kvetov. Na plochu, ktorá slúži na pristávanie vrtuľníkov, bolo prevezených 23 hnedých rakiev a jedna biela, pre mladistvého utečenca, ktorý mal 14 rokov.

Katolícku omšu slúžil biskup Mario Grech, moslimský obrad potom viedol Mohamed el Sadi. Prítomní bola maltská prezidentka Marie-Louise Coleirová Precaová, premiér Joseph Muscat, taliansky minister vnútra Angelino Alfano a európsky komisár pre migráciu Dimitris Avramopulos. Nešťastie sa stalo minulý víkend a na lodi bolo až 800 ľudí. Zachrániť sa podarilo len 28 osôb, na pamiatku nenájdených utopených budú večer vhodené kvety do mora.

Talianska polícia zatkla kapitána, ktorý podľa svedkov nedokázal zabrániť zrážke s portugalským plavidlom, pretože bol opitý a fajčil hašiš. Za mrežami je aj sýrsky člen posádky. Obaja sa majú postaviť v piatok pred súd a čelíť obvineniu z napomáhania nelegálnej imigrácii.

Talianska pobrežná stráž vo štvrtok dopravila do sicílskeho prístavu Catania skupinu ďalších 220 utečencov, ktorých Taliani zachránili asi 40 kilometrov od brehov. Boli na dvoch lodiach z pneumatík.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zahynulo od začiatku roka v Stredozemnom mori tridsaťkrát viac migrantov ako v rovnakom období minulého roka. V Bruseli sa vo štvrtok koná mimoriadny summit EÚ zvolaný práve kvôli nedeľňajšej tragédii. Jeho účastníci sa budú zaoberať prílevom imigrantov zo severnej Afriky.

Návrh záverečného vyhlásenia počíta so zavedením mechanizmu, ktorý pomôže rozpoznať, zachytiť a zničiť plavidlá prevádzačov ešte predtým ako ich použijú na prepravu ľudí do Európy. Bude nutné zorganizovať vojenskú operáciu, pre ktorú bude nutné získať mandát OSN aj súhlas Líbye. Treba rátať aj s prípadnými stratami na životoch, oznámil to nemenovaný európsky diplomat.

Líbya má teraz dve vlády a parlamenty, medzinárodne uznávané úrady sídlia v Tobrúku, vláda, ktorá odmietla odstúpiť po voľbách, sídli v Tripolise. Jej minister zahraničia vo štvrtok k plánovanej misii EÚ vyhlásil, že ju Európa musí prerokovať s Líbyjčania.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #utečenci