Svet má vraj možnosť kontrolovať iránsky jadrový program desať rokov

Spojené štáty a päť ďalších mocností získali nedávnou dohodou s Iránom možnosť zaznamenať v najbližších najmenej desiatich rokoch akékoľvek nebezpečenstvo spojené s iránskym jadrovým programom. Americkej televízii NBC to povedal minister energetiky USA Ernest Moniz, jadrový fyzik, ktorý sa na rokovaní o zmluve s Iránom zúčastnil.

23.04.2015 22:52
debata (6)

„Budeme mať pohodlnú možnosť po dobu aspoň desiatich rokov zachytiť akúkoľvek vojenskú aktivitu súvisiacu s (iránskym) jadrovým programom a budeme mať aj dostatok času reagovať,“ uviedol minister.

Podľa zmluvy, ktorú majú do konca júna dopracovať experti z Iránu, USA, Británie, Francúzska, Nemecka, Číny a Ruska, budú mať inšpektori OSN prístup do iránskych jadrových zariadení, ktoré budú považovať za podozrivé. Právomoci inšpektorov sú ale podľa agentúry Reuters stále veľmi citlivou otázkou, ktorá počas najbližších rokovaní môže byť predmetom debát. Iránske revolučné gardy dali cez víkend na vedomie, že akékoľvek inšpekcie považujú za národné poníženie.

Moniz NBC povedal, že podľa zmluvy dostanú svetové mocnosti možnosť kontrolovať „bezprecedentným spôsobom“ iránsku jadrovú technológiu po dobu až 25 rokov. Kontrolné opatrenia sú podľa neho také, že presahujú obvyklú prax v ktorejkoľvek inej krajine a budú platiť „v podstate naveky“.

Jeden z bývalých inšpektorov David Albright prehovoril v zahraničnom výbore americkej Snemovne reprezentantov, kde varoval, že jadrová zmluva s Iránom nesmie byť uzavretá, kým nebudú zažehnané všetky obavy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Ak do 1. júla nebude zrejmé, že iránsky jadrový program slúži na mierové účely, žiadna dohoda by sa podľa Albrighta podpisovať nemala. Ak by Irán požiadal, aby informácie o svojich výskumných aktivitách mohol oznámiť až po podpise dohody, nemali by USA ani Európska únia rušiť svoje sankcie, povedal vedec.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #iránsky jadrový program