Kyjev: Baníci zatiaľ žiadajú 'hlavu' ministra

Nikto zo štátnych úradníkov sa s baníkmi doteraz nestretol a neodpovedal na ich otázky, vyhlásil Jurij Bojko, líder ukrajinskej parlamentnej frakcie Opozičný blok, citovaný agentúrou UNIAN na začiatku štvrtkového rokovania snemovne.

24.04.2015 08:22
Ukrajina, baníci Foto: ,
Ukrajinskí baníci vo štvrtok už druhý deň žiadali v centre Kyjeva odstúpenie Vladimira Demčišina, ministra energetiky a uhoľného priemyslu, ako aj vyplatenie niekoľko mesiacov meškajúcich miezd.
debata (6)

Vzápätí poslanci bloku opustili parlament, čím protestovali proti nezaradeniu „baníckej“ témy na program rokovania ani v druhý deň pokračujúcej demonštrácie v centre Kyjeva.

„Mzdu za dnešný deň všetci odovzdáme do fondu detí baníkov, ktorí zahynuli pod zemou,“ dodal Bojko. Zatiaľ si poslanci aj ministri museli vypočuť aj vo štvrtok volanie nahnevaných baníkov pod oknami vlády a snemovne. Jediné, čo dosiahli, je predčasný návrat z USA Vladimira Demčišina, ministra energetiky a uhoľného priemyslu, ktorého „hlavu“ demonštranti žiadajú od začiatku protestu.

Podľa Vadima Karasjova, ukrajinského politológa, minister nakoniec odstúpi. Demonštranti už potvrdili, že ich protest bude trvať až do odchodu ministra z postu šéfa rezortu.

„Zatiaľ neočakávam, že by banícke protesty vyvolali nejaké politické zemetrasenie. Možné je rozdelenie ministerstva na dva samostatné subjekty – energetický a uhoľný,“ dodal Karasjov. Ak podľa neho vládna moc bude ignorovať hlas demonštrantov, tak rezortný, sociálny a odborový charakter protestov sa dostane do druhej etapy – do demonštrácií s politickými požiadavkami, ktoré môžu už obsahovať útoky na súčasné politické vedenie krajiny.

Šéf Hlavnej správy štátnej bezpečnosti Vasilij Vovk už počas prvého dňa baníckeho štrajku pred televíznymi kamerami vopred „upozornil“ existujúcich i možných ďalších tzv. ukrajinofóbov, aby úplne prestali so svojou rétorikou. Na otázku, či pozná vedeckú alebo právnu formuláciu „ukrajinofóba“, reagoval: „Nepoznám. Vieme však, o čo ide.“ Podľa niektorých vládnych politikov za protestom baníkov je jeden z majiteľov baní oligarcha Rinat Achmetov, ktorý sa podľa niektorých „konšpiračných“ teórií takto pokúša zachrániť svoj majetok.

Väčšina pozorovateľov sa pri posudzovaní baníckeho štrajku drží pri zemi. „Vládna moc musí čím skôr vyriešiť problém baníkov, aby tak predišla možným následkom pre celú krajinu,“ upozornil napríklad aj ukrajinský politológ Kosť Bondarenko. Podľa neho, čím skôr vládna moc zareaguje, tým menšie budú následky pre Ukrajinu. Zároveň pripomenul: „Protest baníkov potvrdil, že občania, ktorých vládna politika doviedla do zúfalstva, sú pripravení na pouličné protesty a žiadať svoju pravdu.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #baníci #Ukrajina