Český prezident Zeman sa stretol s pápežom Františkom

Prezident Miloš Zeman sa v piatok dopoludnia vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom. Audiencie, ktorá trvala asi hodinu sa zúčastnila aj Zemanova žena Ivana.

24.04.2015 13:23
Miloš Zeman, pápež František Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman s manželkou sa stretli vo Vatikáne s pápežom Františkom.
debata (4)

Prezident si s pápežom vymenili dary a František požehnal základným kameňom hospicov, ktoré prezident z Česka priviezol.

Pri predstavovaní členov delegácie Zeman pápežovi predstavil riaditeľa hradného protokolu Henricha Forejta ako „najdôležitejšieho, hlboko veriaceho človeka a, dúfam, že budúceho veľvyslanca vo Vatikáne“. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček potvrdil, že o tejto téme Zeman s pápežom hovoril. O Forejtovej kandidatúre na veľvyslaneckú funkciu sa v médiách už skôr špekulovalo.

Zeman na stretnutí odovzdal pápežovi niekoľko darov – kópiu sošky Pražského Jezuliatka a tiež päticu aktoviek. „Nielen klasickú aktovku, ktorá je trochu podobná tej, ktorú tak rád nosí a štyri ďalšie aktovky v štyroch základných liturgických farbách cirkevného kalendára: zelenú, bielu, červenú a fialovú,“ povedal v piatok k daru Forejt. Pápež prezidentovi daroval okrem iného pero.

Na záver audiencie František požehnal základným kameňom dvoch hospicov. Jeden bude postavený v Hradci Králové, sociálny domov so zvláštnym režimom hospicového typu vyrastie v Újezde ​pri Brne. Stavba hospicov je obľúbenou Zemanovou témou. Prezident už skôr povedal, že by cirkev na ich budovanie mala využiť prostriedky, ktoré získa v rámci reštitúcií od štátu. Túto téma chcel otvoriť aj počas rozhovoru s pápežom.

Počas ďalšieho programu vo Vatikáne si český prezident uctí pamiatku bývalého pápeža Jána Pavla II. a kardinála Jozefa Barana. Navštívi tiež českú pápežský internát Nepomucenum, ​​kde bude diskutovať s českými seminaristami, ktorí na internáte žijú.

Do Vatikánu so Zemanom priletelo 30 členov speváckeho zboru Stojanovho gymnázia, ktoré sídli na Velehrade. Pápežovi mali symbolicky priviesť kus Velehradu, kam vlani nemohol prísť na oslavy príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda.

Českého prezidenta do Vatikánu odprevadili kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a opát Strahovského kláštora Michael Josef Pojazdný.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Miloš Zeman #stretnutie