UNICEF: Desatina obetí v Jemene sú deti

Medzi viac ako 1 000 obeťami mesačných bojov v Jemene je 115 detí. Oznámil to v piatok Detský fond OSN (UNICEF). Arabská koalícia v piatok znovu bombardovala jemenských šiitov v okolí mesta Taizz na juhozápade krajiny a v Adenu na juhu.

24.04.2015 22:24
debata (4)

Nádej na politické riešenie krízy v krajine priniesla piatková výzva na zastavenie bojov od bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliho, ktorý je spojencom šiitov. Saudskoarabské médiá predtým napísali, že Sálih odišiel z Jemenu, čo by mohlo pomôcť boje ukončiť.

„Vyzývam všetky strany konfliktu vo všetkých provinciách, aby zastavili boje a vrátili sa k dialógu vo všetkých provinciách,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia exprezidenta odoslaného prostredníctvom elektronickej poš­ty.

Podľa AFP Sálih vyzval na zastavenie paľby predovšetkým svojich spojencov. „Vyzývam Ansarualláh (šiitske povstaleckej milície), aby súhlasili a splnili rezolúciu Rady bezpečnosti OSN a dosiahol tak ukončenie agresie (arabských) koaličných síl“, riadených Rijádom, uviedol Sálih vo vyhlásení, ktoré bolo prečítané v televízii.

BR OSN schválila minulý týždeň v utorok rezolúciu, v ktorej vyzvala šiitskych vzbúrencov, aby pristúpili na rokovania a stiahli sa z obsadených území a zaviedla voči nim zbrojné embargo. Šiiti kvôli tomu OSN obvinili, že sa postavilo na stranu „útočníkov“, teda koalíciu vedenú Saudskou Arábiou.

Zbrane v krajine zatiaľ neutíchli. Už v noci na piatok v prístavnom meste Aden proti sebe bojovali šiiti a jednotky prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

UNICEF v piatok oznámil, že 115 z nich boli deti. Hovorca tejto organizácie Christophe Boulierac tiež oznámil, že 172 detí je zmrzačených. Z detských obetí 64 prišlo o život pri náletoch a ďalšie zabili míny.

Jemenský konflikt sa stupňuje od minulého septembra, keď šiitskejoddiely obsadili mesto Saná. Držali v domácom väzení Hádího a členov vlády, ktorí potom utiekli do Adenu a z neho niektorí do Saudskej Arábie. Rijád v marci zostavil koalíciu, ktorá bráni záujmy Hádího vlády. Za vojenským úspechom šiitov, ktorí sú až pri Adene, vidí Rijád predovšetkým Irán.

Teherán priznáva, že šiitov podporuje politicky a humanitárne, popiera, že ich vyzbrojuje. V utorok Saudská Arábia ohlásila koniec hlavných leteckých operácií s tým, že bude šiitom ďalej brániť obsadzovať jemenské územia. Nálety sú však hlásené každý deň.

Saudská Arábia tvrdí, že politici už rokujú o ukončení krízy. Pomôcť by k tomu mohol Sálihov odchod z Jemenu. Podľa zdrojov z Rijádu sa zatiaľ nevie, do akej krajiny Sálih zamieril. V minulých dňoch opakovane žiadal, aby mu bol zaručený bezpečný odchod. Podľa Saudskej Arábie odcestoval aj s rodinou.

Hádí v piatok vo svojej rezidencii v Rijáde rokoval so saudskoarabským ministrom obrany Muhammadom bin Salmanom a pakistanským premiérom Navázom Šarífom o možnej koordinácii ďalšieho postupu, ktorý má Jemenu zabezpečiť mier.

Moslimský Pakistan je tradičným spojencom Saudskej Arábie, avšak jeho parlament po dlhej debate začiatkom apríla neschválil účasť v koalícii, ktorá bojuje v Jemene. Šaríf je tento týždeň v Rijáde rokuje o inej forme pakistanskej pomôcť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #deti #Jemen #Unicef