Zomrel poľský exminister zahraničia Bartoszewski

Vo veku 93 rokov v piatok zomrel bývalý poľský minister zahraničia Wladyslaw Bartoszewski. Prežil pobyt v nacistickom vyhladzovacom a koncentračnom tábore v Osvienčime a bol členom nekomunistického protinacistického odboja, aj napriek neblahým životným skúsenostiam sa usiloval o zlepšenie nemecko-poľských vzťahov.

24.04.2015 23:15
Wladyslaw Bartoszewski Foto: ,
Wladyslaw Bartoszewski
debata

Bartoszewski bol dvakrát šéfom poľskej diplomacie. Najskôr od marca do decembra 1995 a potom znovu od júna 2000 do októbra 2001.

K jeho úmrtiu sa už vyjadrilo niekoľko poľských predstaviteľov vrátane prezidenta Bronislawa Komorowského, ktorý na Twitteri napísal, že je hlboko zarmútený. „Je to obrovská strata. Opustil nás veľký Poliak,“ napísal prezident.

Bartoszewski sa až do neskorého veku angažoval v politike. Až donedávna bol tajomníkom poľského premiéra pre medzinárodný dialóg. „Spolupracovať s Vami bola česť a Vaše priateľstvo pre mňa veľkým darom. Je to pre nás veľmi smutný deň,“ napísal v piatok na Twitteri šéf Európskej rady a do vlaňajška poľský premiér Donald Tusk.

„Zásadnou otázkou je, koľko pravdy o tých strašných skúsenostiach sa ujalo a koľko pravdy o zločinoch všetkých totality sa nám ešte podarí odovzdať mladším pokoleniam. Myslím, že veľa, ale nie dosť. Nikdy jej nebude dosť!“ vyhlásil Bartoszewski v januári pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Osvienčimu. Bol autorom niekoľkých kníh o vzťahoch medzi Poliakmi, Židmi a Nemcami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #úmrtie #bartoszewski