Nepál zasiahlo silné zemetrasenie

Zemetrasenie so silou 7,9 stupňa otriaslo Nepálom, informovala v sobotu americká geologická služba USGS.

25.04.2015 08:55 , aktualizované: 26.04.2015 18:17
nepál, zemetrasenie Foto: ,
V hlavnom meste Káthmandu je zničená hlavne jeho stará časť, ktorá je tvorená úzkymi uličkami a hustou zástavbou.
debata

V Nepále v sobotu okolo poludnia miestneho času udrelo zemetrasenie so silou 7,9 stupňa, otrasy bolo cítiť aj na severe Indie.

Nepál požiadal svet o pomoc a niektoré štáty už zareagovali. Prví záchranári a humanitárne zásielky dorazili napríklad z Indie, ďalšie budú nasledovať.

Najhoršie postihnutý je Nepál, kde mali mali otrasy o sile 7,9 stupňa epicentrum. To sa nachádzalo asi 80 kilometrov severozápadne od Káthmandu. Ohnisko potom bolo v hĺbke len 11 kilometrov, čo znásobilo ničivú silu otrasov.

Desiatky tisíc obyvateľov Nepálu strávili noc na nedeľu vonku. Niektorí prišli o strechu nad hlavou, iní sa báli prenocovať v poškodených domoch. V stane prečkal pomerne chladnú a daždivú noc aj nepálsky prezident Rám Baran Jadav. Tí všetci zažili ďalšie slabšie následné otrasy.

Na ulici zostali aj stovky ranených, ktorí sa už nezmestili do preplnených nemocníc. Lekári nezvládajú pacientov ošetrovať, dochádza im aj zdravotnícky materiál a lieky. Úrady sa stretávajú s nedostatkom miesta pre mŕtvych, uviedla vo svojej správe OSN.

V základnom tábore na Mount Evereste, ktorý v sobotu čiastočne zavalila lavína, v nedeľu pristálo prvých šesť vrtuľníkov, ktoré majú evakuovať zranených. Údaje o počte obetí sa naďalej líšia. Kým agentúra AFP na mieste ohlásila nález 14 obetí, horská služba uvádza 17 nájdených tiel.

Helikoptéry majú prepraviť na ošetrenie najmenej 61 ranených, ktorým doteraz bránilo počasie. Mnohí ľudia utrpeli veľmi vážne zranenia a úrady sa obávajú, že bilancia nešťastia sa ešte zhorší. Nie je ani jasné, koľko ľudí je nezvestných.

V Káthmandu sa zrútila deväťposchodová historická veža Dharahara, postavená v 19. storočí na vojenské účely. V jej troskách zostalo až 50 ľudí. Podľa svedkov už záchranári našli dve telá, agentúra AFP píše o desiatich obetiach. Čínska štátna televízia uviedla, že na nepálsko-čínskej hranici zahynul v dôsledku zemetrasenia jeden čínsky turista.

V Káthmandu sa zrútila deväťposchodová... Foto: SITA, Niranjan Shrestha
nepál, zemetrasenie, trosky V Káthmandu sa zrútila deväťposchodová historická veža Dharahara, postavená v 19. storočí.

Postihnutá bola hlavne historická časť Káthmandu, kde sa zrútilo niekoľko storočných chrámov a veží, okrem iného práve Dharahara, ktorá je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Staré Káthmandu tvoria predovšetkým úzke uličky a chatrné domčeky natesnené jeden na druhom, v ktorých žijú početné rodiny.

V Indii blízkosti nepálskej hranice zahynulo v zrútenom dome pätnásťročné dievča a v Káthmandu zabila padajúca socha dieťa v parku. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí je zranených.

Celé bloky budov zemetrasenie zničilo. Foto: SITA, Niranjan Shrestha
nepál, zemetrasenie, trosky Celé bloky budov zemetrasenie zničilo.

„Všetci sú vonku v uliciach, ľudia sa ponáhľajú do nemocnice,“ napísal spravodajca agentúry Reuters v Káthmandu. Fotografie kolujúce po internete ukazujú trosky budov a vystrašených obyvateľov, ako sedia vonku na ulici. Mestom sa rozozvučali sirény sanitiek a prelietavajú nad ním vrtuľníky. Rozhlas varoval obyvateľov, aby zachovali pokoj a zostali vonku, pretože úrady sa obávajú následných otrasov. Tie sa neskôr skutočne dostavili, asi hodinu po zemetrasení a mali silu 6,6 stupňa.

V zasiahnutej oblasti sú stovky zranených ľudí. Foto: SITA, Niranjan Shrestha
nepál, zemetrasenie, trosky V zasiahnutej oblasti sú stovky zranených ľudí.

Zem sa chvela aj v indickej metropole Dillí a v niekoľkých ďalších severoindickým mestách, otrasy bolo cítiť aj v Pakistane. „V našom štúdiu v Dillí drnčali okná a všetko sa triaslo. Trvalo to tak minútu, možno dlhšie,“ povedala moderátorka televízie NDTV.

Najhoršie zemetrasenie zažil Nepál v roku 1934. Vtedy malo silo 8,3 stupňa a takmer zničilo Káthmandú a mestá Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8 500 ľudí.

V zemetrasením postihnutom Nepále je 11 Slovákov

V zemetrasením postihnutom Nepále sa nachádza 11 slovenských občanov. Prítomnosť Slovákov v krajine potvrdil riaditeľ Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. Jedenásti Slováci sa podľa Suska zaregistrovali v dobrovoľnom registračnom systéme ministerstva a ako cieľ svojej cesty uviedli Nepál.

Ministerstvo sa podľa Suska snaží zaregistrovaných Slovákov kontaktovať. Okrem toho sa spojilo s dvoma členmi expedície Makalu, ktorí boli hospitalizovaní ešte minulý týždeň. Tí sú podľa Suska v poriadku. Ministerstvo zatiaľ podľa neho nemá hlásené žiadne obete alebo zranenia slovenských občanov.

Pripomína však, že v dôsledku zemetrasenia sú aj silné výpadky komunikačných spojení. „Sme v kontakte so Zastupiteľským úradom SR v Dillí a honorárnym konzulom v Káthmandu,“ povedal Susko. Zároveň ministerstvo vyzýva ľudí, ktorí vedia o svojich rodinných príslušníkoch v Nepále a nemajú s nimi kontakt, aby to oznámili na telefónnej linke diplomatickej služby.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #Nepál