Noční vlci: Nič nás nezastaví. Ani počasie, ani poľské ministerstvo zahraničia

Členovia ruského motorkárskeho klubu Nočná vlci v sobotu podľa plánu vyrazili z Moskvy.

25.04.2015 14:31 , aktualizované: 20:29
debata (692)

Poľsko im vstup na svoje územie zakázalo a výhrady majú aj niektoré ďalšie krajiny. Stále teda nie je jasné, kadiaľ trasa motorkárov nakoniec povedie.

Noční vlci naplánovali jazdu z Moskvy cez Poľsko, Slovensko, Českú republiku a Rakúsko do Berlína ako pripomienku víťazstva sovietskych vojsk nad nacistickým Nemeckom pred 70 rokmi.

Plánovaná cesta vyvolala diplomatický incident medzi Varšavou a Moskvou, keď poľské úrady prejazd motorkárov kvôli nedostatku potrebných informácií zakázali. Rusko reagovalo ostro formulovanou nótou a obvinilo poľské úrady z klamstva.

Motorkári vyrazili za potlesku stoviek prizerajúcich. „Nič nás nezastaví. Ani počasie, ani poľské ministerstvo zahraničia,“ uisťovali v sobotu motorkári vo svojom klubovom areáli v Moskve. Ich vodca Alexander Zaldostanov pri slávnostnom štarte povedal, že dvadsiatka motorkárov sa pokúsi do 9. mája doraziť do Berlína.

Povedal, že členovia skupiny majú víza a hranicu do Poľska prejdú jednotlivo. „Ja sám som bohužiaľ vízum nedostal,“ pripustil muž, ktorý je tiež známy pod prezývkou „Chirurg“. Sám kedysi žil v Berlíne a dúfal, že sa tam stretne so známymi.

Zaldostanov, ktorý je priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina, odmietol tvrdenie poľskej vlády, ktorá jazdu motorkárov označila za provokáciu. „Provokácia je zabrániť pripomienke 2. svetovej vojny,“ povedal.

Zákazom vstupu na svoje územie hrozí ruským motorkárom aj Nemecko. „Nemyslíme si, že to slúži cieľu prispieť k posilneniu nemecko-ruských vzťahov,“ uviedla v sobotu nemecká ministerka zahraničia a vnútra.

Pokiaľ bude ohrozená verejná bezpečnosť a poriadok v Nemecku, majú nemecké úrady „právo a povinnosť podniknúť všetky potrebné opatrenia na adekvátnu reakciu na tieto riziká“. To zahŕňa aj možnosť zabrániť cudzincom vo vstupe do krajiny.

692 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vstup do EÚ #Noční vlci