V Pakistane zavraždili známu aktivistku, upozorňovala na únosy

Neznámi útočníci zastrelili v Pakistane poprednú aktivistku a bojovníčku za práva žien Sabin Mahmúdovú, ktorá v poslednom čase upozorňovala na množiace sa únosy a vraždy v provincii Balúčistan.

25.04.2015 14:59
Pakistan, sabin mahmud, vražda Foto: ,
Poprednú aktivistku vrahovia zabili v aute, keď čakala na semafóre.
debata

Do vyšetrovania jej smrti sa zapojí aj vojenská rozviedka, oznámila to v sobotu armáda. Na Mahmúdovú zaútočili dvaja muži na motocykli, keď v piatok večer v Karáčí autom odchádzala z kaviarne, kde predtým na prednáške o situácii v Balúčistane hovorila. Strieľať začali vo chvíli, keď auto zastavilo na semafore. Mahmúdová viezla aj svoju matku, ktorá bola ťažko zranená.

Polícia zatiaľ nechce špekulovať o možných motívoch jej smrti, priatelia zavraždenej aktivistky hovoria o nájomnej vražde. Podľa nich mohlo ísť o pomstu za to, že Mahmúdová dlhodobo upozorňuje na únosy v Balúčistane, kde zmizlo aj niekoľko politických aktivistov. Mahmúdová tvrdila, že za únosmi a vraždami môže stať armáda, ktorá sa tak snaží potlačiť tamojších separatistov.

Provincia Balúčistan, ktorá hraničí s Iránom a Afganistanom, je bohatá na ropu, sužujú ju sektársky motivované násilie, útoky ozbrojencov hnutia Taliban aj kmeňové boje. Miestni povstalci zahájili v roku 2004 boj proti centrálnej vláde – chcú politickú autonómiu a väčší podiel zo ziskov z prírodných zdrojov Balúčistanu.

Práve v Balúčistane boli v roku 2013 unesené dve české turistky. Minulý mesiac sa dostali na slobodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Pakistan #aktivisti