Indonézia vyradila Francúza zo zoznamu odsúdených na smrť

Zo zoznamu desiatich ľudí, ktorých v Indonézii čoskoro čaká poprava za pašovanie drog, v sobotu tamojšie úrady nečakane vyškrtli 51-ročného Francúza.

25.04.2015 16:06
debata (1)

Dôvod zatiaľ nie je jasný, uviedla agentúra Reuters. O zrušenie trestu smrti vyneseného nad svojim občanom v posledných týždňoch usilovala francúzska vláda.

Deväť odsúdencov na smrť, medzi ktorými je osem cudzincov, v sobotu bolo oficiálne informovaných, že k ich poprave dôjde čoskoro. Odsúdenci musia byť podľa zákona o poprave informovaní 72 hodín vopred.

V skupine sú občania Indonézie, Austrálie, Brazílie, Filipín, Ghany a Nigérie. Plánovaná poprava vyvolala ostré medzinárodné protesty. Poprava sa má vykonať zastrelením vo väzení na ostrove Nusakambangan, kam už boli odsúdenci prevezení skôr.

Právnik odsúdeného Francúza Sergei Atlaouiho však povedal, že zostáva veľmi opatrný. „Všetko sa môže zmeniť zo dňa na deň, z hodiny na hodinu,“ dodal.

Indonézia má veľmi prísne protidrogové zákony a popravy pašerákov drog tam nie sú výnimočné. Na výkon trestu smrti tam teraz čaká 138 ľudí, asi tretina sú cudzinci. Tento rok v januári bolo v Indonézii popravených za obchodovanie s drogami šesť ľudí, z ktorých päť boli cudzinci. Tieto popravy vyvolali po celom svete ostrú kritiku zo strany vlád a ochrancov ľudských práv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #poprava #zrušenie #Francúz