Ruskí hackeri si mohli prečítať Obamove e-maily

Ruskí hackeri, ktorí vlani prenikli do počítačového systému Bieleho domu si mohli prečítať neutajované e-maily amerického prezidenta Baracka Obamu. Uviedol to americký denník The New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje medzi americkými predstaviteľmi.

26.04.2015 08:25
debata (20)

„Nie je žiadny dôkaz, že by prezidentova elektronická pošta bola narušená. Ale podľa záverov vyšetrovania je skutočnosťou, že hackeri získali niektoré Obamove oznámenia,“ uviedol denník. Biely dom začiatkom mesiaca potvrdil, že vlani došlo ku kybernetického útoku, ale uistil, hackeri neukradli žiadne tajné údaje.

Útok bol podľa denníka oveľa závažnejší a znepokojujúcejší, ako Biely dom verejne priznal. Hoci sa hackeri nedostali k tajným údajom, aj neutajované časti obsahovali veľmi citlivé informácie ako elektronickú korešpondenciu s diplomatmi, výmeny názorov k personálnym krokom, legislatívnym návrhom, prezidentov program či diskusie o politických rozhodnutiach.

Nemenovaní predstavitelia podľa denníka neuviedli počet Obamových e-mailov, ktoré si hackeri mohli prečítať, ani to, ako citlivý mohol byť ich obsah. Dodali, že hackeri do Obamovej elektronickej pošty zrejme neprenikli.

O závažnosti kybernetického útoku vraj vysoko postavení predstavitelia Bieleho domu vedeli niekoľko mesiacov. Biely dom sa k tvrdeniam denníka ešte nevyjadril.

Agentúra TASS v tejto súvislosti pripomenula vyhlásenie Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina, ohľadom obviňovania Rusov z kybernetických útokov na Biely dom. „Už sa to zvrhlo v nejaký šport – zo všetkého obviňovať Rusko. Ešteže nehľadajú v rieke Potomac ruské ponorky ako sa už dialo v iných krajinách,“ vyhlásil Putinov hovorca.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hackeri #Biely dom #elektronická pošta