Izraelčania zabili dvoch ozbrojených Palestínčanov

Izraelské bezpečnostné sily v sobotu pri dvoch rôznych incidentoch, na okupovanom Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme, zabili dvoch Palestínčanov, pokúšajúcich sa útočiť nožmi. Uviedla to izraelská polícia.

26.04.2015 09:01
debata (1)

V Hebrone na Západnom brehu hliadka izraelskej pohraničnej polície zastrelila dvadsaťročného Palestínčana, ktorý niekoľkokrát bodol jedného z policajtov do hlavy a do hrude, uviedla policajná hovorkyňa Luba Samriová. Zranený policajt bol prevezený do nemocnice.

O niekoľko hodín skôr sedemnásťročný Palestínčan napadol sekáčikom inú hliadku izraelskej pohraničnej polície na kontrolnom stanovišti vo východnom Jeruzaleme a potom utiekol, zatiaľ čo vojaci sa ho pokúšali prenasledovať a vystrelili varovné výstrely.

Na ďalšom kontrolnom stanovišti Palestínčan vytiahol mäsiarsky nôž a – nehľadiac na varovanie, aby sa zastavil a odhodil zbraň – bežal k hliadkujúcim vojakom, ktorí ho zastrelili, povedala policajná hovorkyňa.

Príbuzní zastreleného Palestínčanov popierajú izraelskú verziu incidentu. Chlapec vraj nebol ozbrojený a bol zabitý, keď sa vracal z oslavy s priateľmi.

Pri následných stretoch s mladými palestínskymi demonštrantmi vo východnom Jeruzaleme bol ľahko zranený jeden z izraelských policajtov. Ďalší dvaja policajti a jedna policajtka utrpeli zranenia po tom, čo do nich – pravdepodobne úmyselne – narazilo auto. Vodič vozidla utiekol. Napadnutia spáchaných nožom pribúda od minulej jesene.

Pred dvoma týždňami Palestínčan vyzbrojený nožom blízkosti Ramalláhu na Západnom brehu Jordánu dobodal dvoch izraelských vojakov, jeden z nich na útočníka začal strieľať a zabil ho. O týždeň skôr pri osade Oranit napadol Palestínčan nožom izraelského vojaka, ktorý vyviazol s ľahším zranením.

Vlani v novembri zomrela dvadsaťšesťročná Izraelčanka pri útoku Palestínčana vyzbrojeného nožom blízkosti židovskej osady Alon Ševut. Okrem nej stihol Palestínčan dobodať ešte ďalších dvoch Izraelčanov. Odzbrojil ho policajt, ​​ktorý išiel okolo, ale Palestínčanovi sa podarilo utiecť.

Palestínčania sa usilujú o vytvorenie vlastného štátu na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, mierové rokovania s Izraelom ustali už vlani v apríli. Izraelsko-palestínskej vzťahy sa výrazne zhoršujú od vlaňajšieho ozbrojeného konfliktu, pri ktorom v Pásme Gazy zahynulo cez 2 000 Palestínčanov a oblasť utrpela rozsiahle materiálne škody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína