Britské námorníctvo zabavilo dve tony kokaínu

Britské námorníctvo zabavilo viac ako dve tony kokaínu na palube remorkéra, ktorý zadržalo a prehľadali na základe informácií od francúzskych colníkov. Oznámila to v nedeľu agentúra AFP.

26.04.2015 09:17
debata

Námorná operácia sa uskutočnila ešte vo štvrtok, asi 100 kilometrov od pobrežia Škótska. Hodnota zhabaných narkotík podľa britskej kriminalistickej ústredne vyžaduje ešte upresnenie, rovnako ako množstvo drogy.

Remorkér Hamal, ktorý drogy prevážal, je registrovaný na Marshallových ostrovoch a patrí jednej ukrajinskej spoločnosti. Vyplával v polovici apríla z Kanárskych ostrovov a smeroval na sever Európy. Pri svojej plavbe sa vyhýbal obvyklým námorným trasám, čo vzbudilo podozrenie, že preváža zásielku drog pôvodom z Južnej Ameriky.

Následne britská fregata Somerset a strážny čln Valiant podozrivé plavidlo dostihli a prehľadali východne od Aberdeenu. Pred miestny súd má byť v pondelok predvedených deväť členov posádky vo veku od 26 po 63 rokov.

Ide o už druhý veľký úlovok v tomto mesiaci. Francúzskym úradom sa pred týždňom podarilo zabaviť pri razii na jachte pri ostrove Martinik v Karibiku zhruba 2,25 tony kokaínu, ktorého hodnotu vyčíslili na zhruba 100 miliónov eur.

Akcii predchádzalo dvojročné vyšetrovanie, na ktorom sa podieľala Británia a Španielsko. Nález však zodpovedal približne tretine celkového množstva kokaínu, ktoré sa francúzskym colným úradom podarilo odhaliť za celý minulý rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #drogy #námorníctvo