Nepál a Indiu zasiahli ďalšie mohutné otrasy, Slováci sú v poriadku

Mohutné následné otrasy v nedeľu zasiahli širokú oblasť od Nepálu po Indii.

26.04.2015 09:55 , aktualizované: 18:11
debata

Ľudia v nepálskej metropole Káthmandu podľa spravodajcov zahraničných agentúr v panike utekali von z uzavretých priestorov. Otrasy, ktoré mali podľa americkej geologickej služby USGS silu 6,7 stupňa, vyvolali ďalšie lavínu v Himalájach.

Mohutné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo Nepál si podľa najnovších údajov vyžiadalo viac ako 2 500 životov. V samotnom Nepále zomrelo najmenej 2 430 ľudí, z toho viac ako 1 250 v metropole Káthmandu. Bilancia zahŕňa aj 18 ľudí, ktorí zomreli pri zosuve lavíny na Mount Evereste. Ďalších 61 obetí je hlásených zo susedných štátov, uviedla agentúra AP.

Situácia v krajine je kritická: nefunguje elektrina a telefónne spojenie, prerušené sú dodávky vody a mnoho miest je úplne odrezaných od sveta. Preplnené nemocnice nezvládajú nápor zranených a ľudia sa niekde kvôli nedostatku záchranárov a techniky snažia zasypané vyslobodzovať aj holými rukami.

Následkom sobotného silného zemetrasenia v... Foto: SITA, Niranjan Shrestha
nepál, zemetrasenie, trosky Následkom sobotného silného zemetrasenia v Nepále, nemocnice nestíhajú ošetrovať tisícky zranených.

S otvorením letiska v Káthmandu, ktorého prevádzka bola v sobotu kvôli zemetraseniu prerušená, začala do krajiny prúdiť humanitárna pomoc, predovšetkým zo susedných štátov. Do Nepálu v nedeľu dorazilo 62 členov čínskeho záchranárskeho tímu. Pakistan sa chystá vypraviť lietadlo s poľnou nemocnicou a do krajiny pošle potravinové balíčky, vodu, lieky, stany a ďalšie potrebné vybavenie. V krajine už pristála indické lietadlá s humanitárnou pomocou a ďalšie dorazia počas dňa.

V Káthmandu v nedeľu pristálo tiež prvé lietadlo s 15 ľuďmi zranenými zo základného tábora na úpätí Mount Everestu, ktorého časť v sobotu zasiahla lavína vyvolaná zemetrasením. Podľa britského denníka Daily Mail je medzi obeťami lavíny tiež americká lekárka a jeden z manažérov spoločnosti Google. V základnom tábore zahynulo 17 ľudí a podľa jedného zo zranených, ktorého priviezlo lietadlo, počet obetí lavíny určite vzrastie.

Ľudia strávili noc na nedeľu pod holým nebom.... Foto: SITA, Niranjan Shrestha
nepál, zemetrasenie, ľudia Ľudia strávili noc na nedeľu pod holým nebom. Ich domovy boli zničené.

Podľa informácií slovenského ministerstva zahraničných vecí sa v Nepále v čase zemetrasenia nachádzalo 11 slovenských občanov.

Počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia v Nepále zatiaľ vzrástol na 1 970, ďalších zhruba 5 000 ľudí bolo zranených. Zemetrasenie, ktorého sila bola spresnená na 7,8 stupňa, zasiahlo aj susedné štáty – v Indii podľa posledných informácií zomrelo najmenej 51 ľudí, v Tibete 17 a v Bangladéši štyria. Celkový počet už presiahol 2 000 a zrejme sa ešte zvýši.

Najhoršie zemetrasenie zažil Nepál v roku 1934. Vtedy malo silo 8,3 stupňa a takmer zničilo Káthmandú a mestá Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8 500 ľudí.

Ministerstvo zahraničných vecí skontaktovalo s tromi Slovákmi v Nepále, sú v poriadku

Ministerstvo zahraničných vecí sa od sobotňajšieho večera skontaktovalo s tromi Slovákmi, ktorí sú v Nepále a zaregistrovali sa v dobrovoľnom registračnom systéme ministerstva. Všetci sú v poriadku a nepotrebujú asistenciu, uviedol to šéf tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko.

V systéme sa však zaregistrovalo 11 našich občanov, ktorí uviedli ako svoj cieľ cesty Nepál. „V nedeľu sa budeme pokúšať kontaktovať zvyšných ôsmich, plus tých, ktorých mená a kontakty nám nahlásili rodinní príslušníci na avizovanú telefónnu linku diplomatickej služby ministerstva,“ vysvetlil.

Susko potvrdil, že sa podarilo skontaktovať s piatimi Slovákmi a ministerstvo kontaktujú rodinní príslušníci osôb, ktoré sa nezaregistrovali do dobrovoľného registračného systému. Aj s týmito Slovákmi sa ministerstvo pokúsi nadviazať kontakt. Všetci Slováci, s ktorými sa podarilo skontaktovať potvrdili, že sú v poriadku.

Členovia expedície Makalu, s ktorými sa ministerstvo skontaktovalo, sú takisto v poriadku, rovnako aj expedícia Okolo Annapurny, ktorej členovia čakajú na návrat lietadlom domov. Doteraz sa podľa Suska nepotvrdilo úmrtie alebo zranenie slovenského občana v súvislosti so zemetrasením.

„Situácia v Káthmandu a okolí je chaotická, podľa informácií aj od nášho honorárneho konzula stále cítiť otrasy, nefunguje telefónne ani internetové spojenie, len náhodne,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #India #Nepál