Šéf britskej opozície vylúčil dohodu so škótskymi separatistami

Šéf britskej opozičnej Labouristickej strany Ed Miliband v nedeľu vylúčil akúkoľvek povolebnú dohodu so separatistami zo Škótskej národnej strany (SNP) v prípade, že by jeho strana v májových parlamentných voľbách nezískala v snemovni väčšinu.

26.04.2015 12:22
Ed Miliband, labouristi Foto: ,
Šéf britských labouristov Ed Miliband
debata

Nie, nemám záujem o dohodu," povedal v nedeľu Miliband v rozhovore pre stanicu BBC a prvýkrát tak vylúčil aj neformálne spojenectvo so SNP.

Predseda ľavicovej strany už skôr odmietol, že by po voľbách usiloval o prípadnú koaličnú spoluprácu so škótskymi separatistami, nechcel sa vyjadrovať k ďalším formám neformálnych dohôd, akou by bola napríklad tichá podpora menšinovej vlády.

„Chcem to povedať úplne jasne. Žiadna koalícia, žiadne spojenectvo. Nebudem uzatvárať žiadne dohody so škótskou národnou stranou,“ povedal teraz Miliband.

Predvolebné prieskumy zatiaľ ukazujú, že Británia zrejme 7. mája zažije jedny z najtesnejších volieb v histórii. Priazeň britských voličov je medzi oboma hlavnými stranami rozložená približne rovnomerne a žiadna z nich pravdepodobne nezíska absolútnu väčšinu zo 650 kresiel v parlamente. Británia bude mať zrejme opäť koaličnú vládu.

Výsledky hlasovania môže výrazne zamiešať práve SNP, ktorá sa zrejme s veľkým náskokom stane víťazom volieb v Škótsku. Jej úspech by totiž podľa analytikov poškodil najmä labouristov, ktorí by tak mohli prísť o rozhodujúce hlasy a tým aj o možnosť nahradiť pri moci konzervatívcov súčasného premiéra Davida Camerona.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Veľká Británia #spolupráca