VIDEO: Zemetrasením spôsobená lavína na Mount Evereste zabila najmenej 17 ľudí

"Vypadnite z tých stanov, vezmite si cepíny!" kričal horský vodca Dan na svojich klientov, keď sa na základný tábor na úpätí najvyššej hory sveta Mount Everestu v sobotu rútila lavína vyvolaná silným zemetrasením.

26.04.2015 15:31
debata (1)

Tak popisujú svoj zážitok britskí manželia, ktorí boli v Himalájach na svadobnej ceste. Alex a Sam Chappatteovi, ktorí už za sebou majú niekoľko podobných expedícií po celom svete, dorazili do základného tábora po zostupe z vrcholu hory.

„Zemetrasenie udrelo asi 30 minút po tom, čo sme v sobotu ráno prekonali ľadopád a našli svoje stany. Zem sa začala prudko otriasať,“ opísala dvojica situáciu krátko pred dopadom lavíny. "Rozprávali sme sa a potom sme zahliadli lavínu ako sa rúti priamo na nás.

Poryv vetra nás zrazil k zemi, boli sme schopní vstať a utekať do úkrytu za nejakými stany. Ukotvili sme sa cepíny," popísali zážitok v britských médiách. Sústredili sa hlavne na to, aby si v snehu vyhrabali dieru na dýchanie.

Stany, za ktorými sa ukryli, sneh našťastie pokryl len ľahkou vrstvou, takže ich vyhrabali a presunuli na iné miesto. V nepálskej metropole Káthmandu v nedeľu pristálo prvé lietadlo s 15 ľuďmi zranenými v základnom tábore. Podľa denníka Daily Mail je medzi obeťami lavíny tiež americká lekárka Marisa Ewe Girawongová a manažér spoločnosti Google Dan Fredinburg z Kalifornie.

V základnom tábore zahynulo podľa oficiálnych informácií 17 ľudí a podľa jedného zo zranených sa počet obetí lavíny určite zvýši. „Tam hore panuje strašný zmätok, počet obetí určite vzrastie,“ povedal agentúre Reuters. „Stany to úplne zmietlo“.

Podľa nepálskeho spravodajského webu eKantipur, ktorý sa odvoláva na vládne zdroje sa v oblasti Everestu nezvestných 217 ľudí. V základnom tábore vraj záchranári našli už 22 mŕtvych. Sociálne siete medzitým zaplavili zábery zničeného základného tábora a tiež fotografie alpinistov, s ktorými ich rodiny zatiaľ nenadviazali kontakt.

Približne 100 horolezcov zostáva podľa Reuters uväznených v tábore číslo 1 a v tábore číslo 2, ktoré sa nachádzajú nad základným táborom na ceste k vrcholu. Zostup horolezcom komplikuje zablokovaná cesta cez ľadopád Khumbu, ktorý leží medzi základným táborom a táborom číslo 1.

Helikoptéra im tam už podľa Reuters dopravila laná, ľadovcové skrutky a ďalšie potrebné vybavenie. V čase, keď lavína udrela, bolo v základnom tábore asi 1 000 ľudí, z toho 400 cudzincov, lebo v Nepále práve začína hlavná sezóna vysokohorskej turistiky. Na konci mája už hrozí dažde.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál #Lavína #Mount Everest