V Grécku sa špekuluje o odvolaní ministra financií

V Aténach sa podľa miestnej tlače šíria špekulácie, že by grécky minister financií Janis Varufakis mohol byť v najbližšom čase odvolaný z funkcie.

26.04.2015 17:43
Janis Varufakis Foto:
Janis Varufakis
debata

Týždenník To Vima v nedeľu napísal, že Varufakis „stratil všetku dôveryhodnosť“. Na piatkovom zasadnutí ministrov financií eurozóny v Rige Varufakis pred svojimi kolegami podľa denníka opäť pôsobil nepripravene a bol úplne izolovaný.

O Varufakisovom odchode sa v tlači špekulovalo už predtým, vláda tieto špekulácie popierala, pripomína agentúra DPA.

Silne zadlžené Grécko kvôli nedostatku hotovosti zápasí s hrozbou platobnej neschopnosti. Eurozóna v marci schválila štvormesačné predĺženie záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur z tohto programu pozastavila do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády.

Aténam sa nepodarilo s veriteľmi na podobe reforiem dohodnúť. Grécko sa preto snaží získať peniaze na financovanie svojej prevádzky a splácanie pôžičiek od Medzinárodného menového fondu (MMF) zo štátneho sektoru.

Grécky parlament v piatok schválil kontroverzný vládny plán zhabania voľnej hotovosti na všetkých stupňoch štátnej správy a vo verejnoprávnych inštitúciách, okrem iného aj v nemocniciach a školách.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a MMF o úverovú pomoc. Dohodlo sa pritom na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Výmenou za úverovú pomoc v uplynulých rokoch museli Atény zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov.

Nová grécka vláda záchranný program ostro kritizuje a napríklad premiér Alexis Tsipras pred januárovými voľbami sľuboval zmiernenie jeho podmienok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #odvolanie #Janis Varufakis