Putin: Pričlenenie Krymu k Rusku bolo spravodlivé a správne

Ruský prezident Vladimir Putin je presvedčený, že minuloročné pričlenenie polostrova Krym k Rusku bolo spravodlivým a správnym činom s cieľom ochrany tamojšej ruskej menšiny.

26.04.2015 21:14
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (444)

Ruský líder v nedeľu odvysielanom dokumente štátnej televízie Rossija vyjadril názor, že darovanie Krymu Ukrajine pred 60 rokmi bolo chybou. Anexia preto neho nebola porušením medzinárodného práva. Putin zároveň podotkol, že tamojší Rusi „nechceli byť pod neonacistami, extrémnymi nacionalistami“ a nasledovníkmi spornej historickej postavy ukrajinských dejín Stepana Banderu a preto bolo podľa neho potrebné zasiahnuť.

Následné uvalenie sankcií zo strany západných krajín odsúdil ako často sa v dejinách opakujúci pokus o destabilizá­ciu Ruska.

"Myslím, že sme spravili správnu vec a neľutujem to. Ak bránime naše záujmy, sme dôslední. Nie preto, že chceme z niečoho odkusnúť alebo odtrhnúť. Ani nie pre strategickú dôležitosť Krymu v čiernomorskom regióne. Ale preto, že je to súčasť historickej spravodlivosti.

Som hlboko presvedčený, že sme neporušili pravidlá žiadnej hry," povedal Putin v dokumente s názvom Prezident venovanom jeho 15 rokom pri moci. Presne 26. apríla 2000 bol totiž rodák z Petrohradu po prvý raz zvolený za prezidenta. Na margo Západu Putin v dokumente uviedol, že „nás radi vidia iba zničených, chudobných a stojacich s natrčenou rukou“.

444 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #anexia Krymu