Nepál: Zemetrasenie pochovalo 3 600 ľudí, zranení ležia pod holým nebom

Stovky Nepálčanov v hrôze utekajú z hlavného mesta Káthmandu do okolitých nížin po tom, čo aj v pondelok ráno sa sa zatriasla zem. V sobotu došlo v krajine k ničivému zemetraseniu s intenzitou 7,8 stupňa Richterovej škály, ktorá si zatiaľ vyžiadala vyše 3 600 obetí a viac ako 6 500 zranených.

27.04.2015 07:36 , aktualizované: 10:15
Nepál, zemetrasenie Foto: ,
Zranenú ženu odvádzajú z jej domova, ktorý sa zmenil na trosky.
debata (1)

Tí, ktorí prežili, majú problémy s nedostatkom jedla a vody. Cesty vedúce z miliónovej metropoly, ktoré leží v horskom údolí, sú zapchaté ľuďmi, ktorí sa, mnohí s deťmi na rukách, snažia dostať do autobusov, stopujú autá či nákladné automobily. Väčšina uvádza, že od sobotňajších otrasov spali pod šírym nebom a to buď preto, že ich dom zemetrasenie zrovnalo so zemou, alebo preto, že mali príliš veľký strach z ďalších otrasov.

Holandská turistka čaká na odlet v spacom vaku...
K záchranným prácam sa pridávajú i vojaci z...
+27Nepálski vidiečania si dobíjajú mobilné...

Úrady sa snažia vyrovnať s nedostatkom pitnej vody a jedla, rovnako ako s hrozbou šírenia chorôb. Zranení a chorí ľudia ležia v Káthmande na otvorených priestranstvách, pretože nájsť miesto na nemocničnom lôžku je prakticky nemožné. Chirurgovia si zriadili provizórnu operačnú sálu v stane na pozemku pred lekárskou fakultou v Káthmande.

V celom Káthmande i v jeho okolí si vyčerpané rodiny položili matrace priamo na uliciach a stavajú stany, aby sa ochránili pred dažďom. Pred každou cisternou s vodou sa tvoria dlhé rady ľudí a hŕstka obchodov, ktoré ešte zostali otvorené, nemajú v regáloch prakticky nič. V jednej z lekární sa ľudia pobili o posledné lieky.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Nepáli pripadá na každých 10-tisíc obyvateľov priemerne len 50 nemocničných lôžok a 2,1 lekára. V súčasnej situácii je tiež nedostatok márnic a tak sa mŕtve tlá vrátane detí kopia v každej voľnej nemocničnej miestnosti. Pach smrti je všadeprítomný.

Bilancia obetí bude ďalej stúpať

Sobotňajšie silné zemetrasenie v Nepále si podľa najnovších správ vyžiadalo najmenej 3 600 obetí. Je to najnovší policajný odhad počtu obetí. Úrady doteraz odhadovali vyše 2 500 obetí, z toho v samotnom Nepále 2 460 mŕtvych.

Obyvatelia Nepálu sa musia vyrovnať s obrovskou... Foto: SITA/AP, Niranjan Shrestha
Nepál, zemetrasenie Obyvatelia Nepálu sa musia vyrovnať s obrovskou tragédiou.

Otrasy, ktoré mali silu 7,8 stupňa Richterovej škály sa stali najväčšou katastrofou v tejto himalájskej krajine od roku 1934, kedy tu pri zemetrasení zahynulo 8 500 ľudí.

Nepálske ministerstvo vnútra uviedlo, že zatiaľ evidujú viac ako 6 500 zranených. Okrem mŕtvych v Káthmande a okolí zomrelo najmenej 18 ľudí pri zosuve lavíny na Mount Evereste. Ďalšie desiatky obetí hlásia aj zo susedných štátov, hlavne zo severnej Indie a z Tibetu. Podľa informácií slovenského ministerstva zahraničných vecí by Slováci, ktorí sa v Nepále nachádzajú, mali byť v poriadku.

Počet obetí bude zrejme ďalej stúpať. Záchranári sa teraz pokúšajú dostať sa do odľahlých oblastí v horách, najmä do oblasti epicentra zemetrasenia, ktoré bolo asi 80 kilometrov severozápadne od Káthmandu. „Tamojšie dediny bežne postihujú zosuvy pôdy a nie je neobvyklé, že kamene zasypú celé dediny s 200 až tisíc ľuďmi,“ povedal Matt Darvas z humanitnej organizácie World Vision.

Situácia v Nepále je kritická, do krajiny však začala už v nedeľu prúdiť medzinárodná humanitárna pomoc. Do Nepálu už v nedeľu dorazil čínsky záchranársky tím, indické lietadlá s humanitárnou pomocou a lekárov i záchranárov vyslali Francúzsko i Nemecko. Pakistan vypraví lietadlo s poľnou nemocnicou a do krajiny pošle potravinové balíky, vodu, lieky, stany a ďalšie vybavenie.

Ženy našli svojich blízkych medzi obeťami. Foto: SITA/AP, Manish Swarup
Nepál, zemetrasenie Ženy našli svojich blízkych medzi obeťami.

Európska komisia oznámila, že okamžive uvoľní na pomoc tri milióny eur. Krajiny ako Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko ponúkli záchranárov, systémy na čistenie vody a ďalšiu technickú pomoc. Medzinárodný menový fond uviedol, že je pripravený poslať do Nepálu tím, ktorý by posúdil finančné potreby krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #humanitárna pomoc #Nepál