Noční vlci chcú Poliakov oklamať, do krajiny sa chystajú prísť jednotlivo

Motorkári z ruského klubu Noční vlci prešli v nedeľu cez Bielorusko, ich ďalšia trasa však nie je jasná. Po nedeľňajšom pietnom akte pri pamätníku obetí druhej svetovej vojny neďaleko Minska mali zamieriť na západ a v noci na pondelok mala skupina doraziť do Brestu na poľských hraniciach.

27.04.2015 09:03
Noční vlci, motorkári Foto: ,
Jeden z ruských motorkárov prechádza po Európe s vlajkou Stalina.
debata (210)

Správy bieloruských a poľských médií však uvádzajú, že motorkári sa rozdelili a do Poľska chcú vojsť jednotlivo. Nie je preto vylúčené, že tam už niektorí z nich sú.

Podľa bieloruskej agentúry BelaPAN vyrazilo z Minska k hraniciam asi 15 ruských, sedem bieloruských a jeden kazašský motorkár. Sú pripravení na to, že na bielorusko-poľskom hraničnom prechode Brest-Terespol budú problémy. Kolónu vraj preto budú sprevádzať predstavitelia ruského veľvyslanectva v Minsku, aby zaznamenávali prípadné konflikty.

Skupinu motorkárov vedie Andrej Bobrovskij, ktorý sa bieloruským novinárom zveril, že na celej trase po Bielorusku ich vítali davy ľudí chlebom a soľou. „Hlavná akcia je však v Breste, musíme tam prekročiť hranice do Poľska. Objavujú sa informácie, že nám zrušili víza, oficiálne nám však nikto nič neoznámil,“ vyhlásil.

„Po všetkých týchto problémoch s Európou, Poľskom a Českom teraz máme ešte jednu dôležitú misiu – zjednotiť našich priateľov a stretnúť sa s nimi v Európskej únii. Vymeniť si informácie nie cez médiá, ale z očí do očí, aby všetci videli, že idú obyčajní, normálni ľudia, ktorí si vážia svoju históriu,“ povedal Bobrovskij.

Do Poľska chcú prísť ako jednotlivci

Informácie o tom, že motorkári na prechod Brest-Terespol skutočne dorazili, sa v médiách zatiaľ neobjavila. Bieloruské zdroje uvádzajú, že schengenské víza, ktoré potrebujú pre vstup do Európskej únie, si motorkári vybavili jednotlivo, nie ako skupina. Šéf Nočných vlkov Alexander „Chirurg“ Zaldostanov vraj víza nedostal.

Poľská rozhlasová stanica RMF24 oznámila, že ruskí motorkári sú rozhodnutí vojsť do Poľska jednotlivo. Časť z nich vraj už v nedeľu cez prechod v Terespole prešla, ďalší prešli hranicu na prechode Slawatycze asi 35 kilometrov južne od Terespolu. Podľa poľských pohraničníkov prichádza z Bielorusko do Poľska mnoho ruských turistov na motocykloch a rozpoznať, kto z nich patrí k Nočným vlkom, je problém.

Motorkári prešli zatiaľ vyše 800 kilometrov, ďalších 5-tisíc kilometr ich podľa plánu ešte čaká. Cestovať majú do Vratislavi, odtiaľ cez Brno do Bratislavy, Viedne a Mníchova a cez Prahu do Berlína, kam chcú doraziť 9. mája. Okrem poľských i české a nemecké úrady varovali, že na prejazd ich územím nemusia dostať povolenie.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Noční vlci #motorkári #oslavy konca 2. svetovej vojny