Čile: Popol zo sopky Calbuco dosahuje pol metra, odpratávajú ho vojaci

Čilská armáda nasadila v okolí prebudenej sopky Calbuco na juhu krajiny približne 400 vojakov, aby pomohli obyvateľom pri odpratávaní popola pokývajúceho budovy a cesty.

27.04.2015 09:14
sopka Calbuco, Čile Foto: ,
V Čile sa prebudila sopka Calbuco.
debata

Erupcie trvajúce od minulej stredy sú v poslednom čase pokojnejšie, oblak popola nad kráterom však stále nezmizol a čilská Národná geologická a banská služba v nedeľu večer varovala pred nebezpečenstvom zmývania nánosov na úbočiach dažďom, ktorý sa očakáva v najbližších dňoch.

Okrem bahenných prúdov sa experti obávajú aj toho, že sopečný materiál by mohol po navlhnutí stvrdnúť a zostať na mieste. Podľa miestnych obyvateľov hrúbka vrstvy v mestách okolo sopky dosahuje v priemere pol metra.

Ovce leží na sopečnom prachu, podľa miestnych... Foto: Reuters, IVAN ALVARADO
sopka Calbuco, Čile Ovce leží na sopečnom prachu, podľa miestnych obyvateľov ich domovy prikryla až polmetrová vrstva.

Úrady vyzývajú ľudí, aby si zakrývali tváre maskami alebo vreckovkami a chránili sa tak pred vdychovaním častíc. Naďalej platí zákaz približovať sa k sopke na menej ako 20 kilometrov. Spomedzi viac ako 6000 evakuovaných ľudí sa približne 1500 mohlo dočasne vrátiť, aby si vyčistili príbytky a odniesli z nich cennosti.

Sopka Calbuco patrí medzi tri potenciálne najnebezpečnejšie aktívne sopky v Čile, jej minulotýždňová erupcia však bola nečakaná a miestnych obyvateľov prekvapila. Sopka vysoká 2000 metrov leží asi 1200 kilometrov južne od čilského hlavného mesta Santiago. Naposledy bola aktívna v roku 1972.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #sopka Calbucho